Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олимпийското карате с национален център през 2018 година

Снимка: КК "Дарис"

Александра Стублева беше избрана за спортист номер 1 на 2017 година на Българската национална федерация по карате. Тази година Стублева се изкачи до десето място в световната ранглиста, като сребърен и бронзов медал съответно от Премиер Лигата в Дубай (ОАЕ) и Окинава (Япония). Стублева е и балканска шампионка за 2017-а година.

Европейската шампионка и световна вицешампионка за девойки Ивет Горанова е на втора позиция, третото място го делят световната вицешампионка при кадетите Ивана Каменова и европейският шампион Радослав Вакарелов.

Президентът на централата Алексей Петров се похвали, че националният отбор вече ще разполага със зала, предоставена от Министерството на младежта и спорта, която ще се превърне Национален карате център.

Задачите, които планирахме през годината са изпълнени на повече от 100 процента. Спечелихме два златни медала от европейско първенство и два сребърни от световно.  Ивет и Александра в момента могат да победят всеки съперник. Пред федерацията винаги е стоял въпроса за социалните аспекти. Искаме този спорт да стане по-масов, искаме повече деца да тренират, искаме да влезем в училищата през следващата година. Обещаваме, че догодина ще се намесим в разпределението на медалите на световното първенство, сподели президентът на федерацията Алексей Петров.

През следващата година България ще бъде домакин на първия кръг на Младежката лига по карате, точките от която ще важат за класиране на младежката олимпиада догодина в Буенос Айрес (Аржентина).

Треньор номер 1 за годината е националният селекционер Роксанда Атанасов, а награда получи и бронзовият медалист от олимпийските игри за глухи  Николай Христов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна