Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За поредна година Национален съюз „Единение“ отбеляза годишнината от Освобождението на София

Посрещане на генерал Гурко в София на 23 декември 1877 г. (4 януари 1878 г.). Художник Димитър Гюдженов.

За десета поредна година Национален съюз „Единение“ отбеляза тържествено годишнина от Освобождението на София. Днес се навършват 140 години от това историческо събитие.

Тържественото отбелязване започна с молебен в столичния храм "Свети Апостол Андрей Първозвани“. Това е първият храм, посветен на саможертвата на българските опълченци. В приветствието си към миряните отец Стилиян, който отслужи литургията, подчерта:

Да се научим да празнуваме нашите ценни празници. Един от най-ценните празници – това е човекът да има свободата, която нашите деди са извоювали с кръвта си. Дай Боже ние с разума и с мъжеството да я запазим, да запазим духовните си ценности, за които нашите предци са се борели, за да може отново да я има България и тя да просперира.

Председателят на Българската военна комисия Димитър Минчев изнесе кратка беседа за случилото се преди 140 години.

Като част от Съюз „Единение“, който представя възстановки на знакови исторически събития, в отбелязването на датата се включи цяло семейство. Според майката това е начинът децата да бъдат възпитани в дух на патриотизъм.

Честванията завършиха с литийно шествие до паметника на опълченците, намиращ се до православния храм „Свети Николай Софийски“, където бяха поднесени венци и цветя от признателните граждани.

Подробности за възстановката и за участниците в отбелязването на годишнината от Освобождението на София чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени