Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: Развитието на ситуацията в Турция не й позволява да се присъедини към ЕС

Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Развитието на ситуацията в Турция не позволява никакъв напредък за присъединяването на страната към Европейския съюз. Това заяви френският президент Еманюел Макрон на пресконференцията след много продължителния разговор с турския президент Реджеп Ердоган. "Имаме "различни визии за свободите", подчерта Макрон, признавайки същевременно, че двете страни са свързани от много общи теми. Като приоритет президентът изтъкна борбата с тероризма. Той подчерта, че двете страни, еднакво пострадали от тероризма, си сътрудничат ефикасно в тази област.

На срещата беше подписано и споразумение на Турция с френско-италианския консорциум "Юросам" за разработване на противовъздушна и противоракетна система с голям обсег. Обсъдени бяха и ситуациите в Сирия и Близкия изток и мигрантската криза.

Визитата на Ердоган предизвика много неодобрителни реакции. Организацията "Репортери без граници" се събра на митинг пред посолството на Турция в Париж, за да осъди репресиите срещу свободата на словото. Журналистите носеха портрети на свои колеги, които се намират в турските затвори. Десетки журналисти са осъдени, закрити са над 140 медии, напомни главният секретар на организацията Кристоф Делоар.

Успех за Франция би било да удържи поне донякъде авторитарния устрем на Ердоган, твърдят анализатори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна