Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геновева Тишева: Истанбулската конвенция се сатанизира от самото начало

Геновева Тишева
Снимка: БГНЕС

От самото начало има сатанизиране на Истанбулската конвенция. Това означава, че заставаме на страната на насилието. Това заяви в предаването "12+3" Геновева Тишева от Българския център за джендър изследвания.
   

Тя определи разнопосочните реакции на хората като нормални, когато преди светли празници се хвърлят лъжи и манипулации.

В обществото има проблеми, които са експертни и те трябва да се решават, без да е необходим всеобщ консенсус, подчерта Тишева. Като цитира проучвания от страни, които вече са ратифицирали Истанбулската конвенция,  тя отбеляза, че дебатите протичат най-зле у нас:

Това означава, че има най-ретроградни сили, най-малката държава, в която се впръсква това финансиране за - казвам го директно, финансиране за директно заклеймяване на Конвенцията, от самото начало сатанизиране на Конвенцията. И аз ще кажа, че за нас, като организации, работещи в тази сфера - за защита на жените и децата последователно (никой не може да отрече това) и непрекъснато, и в най-тежки случаи - за нас това е равносилно, на все едно признаваме насилието и заставаме на страната на насилието.

Като се внесе сега на дневен ред, сега трябваше да хвърлят, по светите празници, тези обвинения, тъй като сега са получили парите. Затова са ги получили. Искам да кажа, че във всички държави протича този процес срещу Конвенцията от най-ретроградните сили. Плаща се от християнски центрове, от сатанински кръгове... Обвиненията дойдоха сега, защото сега се плаща. И тези хора трябва да продължат да говорят докато се плаща и защото се плаща.

Терминът „социален пол“ се използва само за целите на Конвенцията като указателно определение, каза още Геновева Тишева.  Тя припомни, че защитата, която се дава у нас с гражданския закон не е гарнирана със силна наказателна защита и по думите й са необходими доста промени в наказателното право

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени