Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана Велкова: Дилърите вече нямат водеща роля, самите тийнейджъри си предлагат един на друг

Разговорът за социалните умения и за това да казваш "не" трябва да предшества темата за веществата, коментира психологът

Приемаме хора, които злоупотребяват или са зависими от всякакви психоактивни вещества, хора, зависими от алкохол, хазарт. Профилът, колкото и да е различен, има някакви сходства. Това каза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" клиничният психолог Светлана Велкова от екипа на програма „Солидарност“:
   

При нас хората се учат как да управляват желанието си за употреба на каквото и да било. Учат се да живеят един чист живот и от тук нататък да градят живота си такъв, какъвто те го искат, а не веществото да управлява тях.

Програмата започва през 2003-та година, а през годините профилът на получаващите помощ по нея се променя, сподели специалистът. В момента по-актуален е профилът на хората, които имат проблеми с алкохола,  стимулантите, синтетичните наркотици и хазарта. Преди това преобладаващият брой хора, обърнали се към програмата, е бил на зависими от хероин. Възрастовите граници падат все повече, констатират експертите. Светлана Велкова посочи: 

Тоест хората започват да експериментират с наркотични вещества във все по-ранна възраст, на 13-14 години. Минава някакъв период от време преди да станат зависими, но общата тенденция е тази възрастова  граница, за съжаление, да става все по-ниска.

Темата е такава, че има много срам и вина и е разбираемо - родителите и учителите като не искат да говорят много за това, а е важно да се говори, подчерта психологът:

Превенцията, за да е превенция, е важно да започне в период, в който децата още не са започнали да експериментират с веществата. Говоренето за това е говорене по-скоро за социални умения: как да се науча да казвам “не“ в училище, как да се сприятелявам, как да отстоявам позицията си, как да си структурирам свободното време. Подобен тип теми е изключително важно да се обсъждат в училище. И това - доста преди да се обсъждат темите за веществата.

Профилът вече е различен, самите тийнейджъри си предлагат каквото и да било като психоактивно вещество, изтъкна Велкова:

Тоест не е, както преди се казваше: „Има дилъри около училищата“. Сега, за съжаление, самите тийнейджъри един на друг си предлагат. Което прави още по-трудна някаква рестриктивна мярка отвън.

Още по темата слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна