Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писатели, преводачи и издатели поискаха законови промени срещу изтичането на интелектуална собственост в интернет

Снимка: Радио ВИДИН

Писатели, преводачи и издатели поискаха законови промени, с които да се спре изтичането на интелектуална собственост в интернет. Те настояват да бъдат свалени от мрежата платформи и акаунти за пиратско разпространение на книги.

Промяна на Наказателния кодекс в частта му за интелектуалната собственост искат пишещите хора. Настояват още депутатите да променят и Закона за авторското право.

Христо Стоянов е един от писателите, който смята, че кражбата на труда му трябва да спре. През август миналата година, той се оплака, че книгата му „Скритият живот на една помакиня“ се разпространява в интернет. Самият той твърди в блога си, че се издържа от писане. Има електронна книга, но тегли само срещу заплащане:

Член 155 от НК говори за престъпление, ако отдадеш помещение за извършване на блудствани действия и т.н. Ако се промени този член и се добави една алинея за припознаване на виртуалната къща като друго място за извършване на  престъпление, защото наистина е така. Облачни пространства, акаунти, платформи, всъщност са място, където се извършва престъпление, т.е. това нещо може да се промени. Ниската наказуемост на хората, извършващи подобни престъпления, спира прокуратура, съд и следствие да влязат и да изземват доказателствен материал. Те могат да го направят, ако наказуемостта е над 5 години. Това е нещо, което също трябва да се промени и ще се промени. Имах разговор с Комисията по правни въпроси и те приемат предложението. Друго нещо, което трябва да се промени, е едно признаване на тираж, когато се опре до книги, за разпространение, защото не може да се установи какъв тираж е разпространен, когато една книга е отключено в интернет, то вече се разпространява в лични пощи, по всякакъв друг начин и няма как да се разбере тиражът.

Какво казаха още писателят Бойко Ламбовски, Галя Дянкова от асоциация „Българска книга“ и заместник-председателят на Съюза на преводачите Рада Шарланджиева чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна