Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малина Крумова: Общините трябва ефективно да изпълняват функциите си по контрола на санирането

Снимка: БГНЕС

От регионалното министерство разпратиха допълнителни изисквания към общините за по-строг и ефективен контрол на санирането, според които представители на общината и строителния надзор вече ще трябва да правят проверки на място поне веднъж в месеца. По време на процеса на саниране и преди подписването на констативен акт ще трябва да се съставят и протоколи от проверките. Също така на достъпно място във всеки вход трябва да има информация за контакт  - име, телефон и имейл с отговорните общински служители, които упражняват строителния надзор и инвеститорския контрол както и на съответното подразделение на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Общините трябва да следят и за нерегламентираното използване на подизпълнители.
Няма конкретен повод държавата да налага по-строг контрол върху програмата за саниране на многофамилни блокове, целта е единствено дългосрочното изпълнение на програмата, заяви в коментар на предприетите мерки зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова. В ефира на "Хоризонт" тя обясни, че момента ведомството изработва план, с който ще задължи общините и ДНСК да следят по-строго за нередности при изпълняването на санирането:

Там, където се изпълняват дейности по програмата, те да бъдат качествени и да не се омаловажават успехите от нея с недобросъвестно изпълнение от страна на строителите. Реално погледнато, ние не налагаме повече контрол, просто обръщаме внимание, че общините трябва ефективно да си изпълняват функциите.

Тъй като по Закона за устройство на територията в строителния процес възложителят е основна фигура и ефективното изпълнение, ефективният контрол на качественото изпълнение е задължение на възложителя както по ЗУТ, така и по Закона за обществените поръчки, обясни Крумова. По думите ѝ, държавата не търси начин непременно да санкционира общините, а търси механизъм, с който да гарантира качественото изпълнение. При установени нарушения обаче ще има и финансови наказания:

Ако има нанесени щети или пък некачествено изпълнение и протекли блокове  - чуваме за такива почти постоянно, тогава естествено хората, които не са предприели съответните ефективни действие навреме, следва да понесат и съответната отговорност, подчерта Крумова. Тя изрази надежда новата жилищна стратегия да бъде представена за обществено обсъждане в рамките на месец. 


Повече по темата ще научите от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна