Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Донка Михайлова: Необходимо е да се променят медицинските стандарти и цените на клиничните пътеки

Снимка: БГНЕС


Троянската общинска болница е в състояние, в каквото са повечето общински болници в страната – със задължения. Тя не е сред тези 15-20 болници, които са в критично финансово състояние, за които стои рискът в следващите няколко месеца да прекратят дейност. Това каза в интервю за предаването „Нещо повече“ кметът на Троян и заместник-председател на Националното сдружение на общините на Република България / НСОРБ/ Донка Михайлова.

Проблемът е, че общинските болници са в условия на една порочна финансова система. Българските граждани плащат своите здравни осигуровки към НЗОК. Държавата има някои много ограничени задължения към финансирането им, а общините са собственик на тези „търговски дружества“, които трябва да лекуват гражданите на територията на общините ни. В тази ситуация общините нямат много възможности за ефективни действия. Ние имамe отговорности по отношение на поддържане на материалната база и техниката в болниците, но имаме законови ограничения да финансираме дейности и заплати. В целия този хаос се получава така, че от 78 общински болници, голяма част са във финансови затруднения.

Михайлова заяви, че от НСОРБ са отправили конкретно предложение за кризисни мерки до министъра на здравеопазването: 

Те са основно в две посоки. Необходимо е да бъдат променени цените на клиничните пътеки. Вторият проблем е свързан не толкова с пари, колкото с организация. Става дума за т.нар. "медицински стандарти". Те би следвало да осигуряват качество на обслужването като определят брой лекари, които трябва има в съответни отделения и от тях колко трябва да са с тесни специалности. За съжаление, такива лекари няма в малките населени места.

В петък НСОРБ има насрочена среща с ръководството на Министерството на здравеопазването и с Комисията по здравеопазване, съобщи още Донка Михайлова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна