Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО предлага нов закон за вероизповеданията

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

ВМРО предлага нов закон за вероизповеданията, който предвижда създаването на ислямски университет за обучение на мюсюлманските проповедници у нас. 
Националната кампания за запознаване на обществеността с проекта започна днес от Бургас. 
Депутатът Александър Сиди потвърди категоричното решение на партията да гласува против ратификацията на Истанбулската конвенция.
Въвеждане на строги регулации за начина и хората, които проповядват религиозни течения цели новият закон, обясни Сиди:
Хора, завършили своето религиозно образование в България, хора, които са български граждани трябва да бъдат начело на тези деноминации, въобще на всички тези религиозни течения, защото няма как някой, който е чужденец, да дойде и да проповядва нещо. Ако тези хора се обучават в България, бихме могли чрез всичките системи на държавата, чрез държавните образователни програми ние да контролираме какво точно се изучава в този университет и какво точно ще проповядват тези хора. 
Не одобряваме и три текста на Истанбулската конвенция, каза още депутатът. Това са чл.3 , чл.4 и чл.14, които всъщност въвеждат дефиниция за пол. В тази дефиниция не се споменава по никой начин биологично какво точно е пол, споменават се някакви социални роли на пола.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна