Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ф. Олденбург: Създали сме политики за свободно движение на стоки и услуги през границите, но за дарителството пречки все още съществуват


Какви са предизвикателствата и проблемите пред дарителските фондации в Европа и как могат да бъдат преодолени? Как се развива дейността им на Стария континент? Възможно ли е да бъдат ограничени или дори премахнати ненужните административни процедури, които затрудняват работата на тези фондации? Това са част от темите, които събраха на форум в София  тази седмица рекорден брой дарителски фондации от почти всички страни членки на Европейския съюз, както и от Турция, Украйна и Сърбия.


Феликс Олденбург, председател на Европейската мрежа на дарителските форуми ДАФНЕ, която съществува от 12 години, обясни пред "Хоризонт" каква е целта на ежегодните срещи на дарителските организации, последното от което се проведе в София:


Тези срещи са в основата на съществуването на ДАФНЕ и се провеждат от основаването й, като целта им е да обменим информация и практики за това как се развива законодателството по отношение на фондациите и дарителите в отделните държави в Европа - там където има Национална асоциация, за да бъде осигурена по-добра среда за тази дейност на Стария континент.


В Европа съществуват над 100 хиляди фондации и дарители, които инвестират 30 милиарда евро годишно в различни обществени сфери. Сфери като образование, социални услуги, подкрепа в полето на здравеопазването, културата и изкуствата са приоритетни, но има и по-смели и иновативни фондации  и дарители, които инвестират в научни изследвания, в социални иновации, както в България за социално предприемачество  - тоест за постигане на социална промяна през бизнес инструменти. И това също е от интерес за дарителите, казва Олденбург, като допълва, че измислената регулация, която затруднява дарителството е едно от предизвикателствата:

За нас е много важно да има единен пазар за тези фондации- тоест да може да се дарява през границите, без допълнителни административни тежести, разходи и ограничения, защото в момента такива съществуват. 



Какво се получава в крайна сметка?  Ние сме създали политики за свободно движение на стоки и услуги без пречки, но когато става дума за подпомагане на нуждаещи се  от различни сфери, тези пречки все още съществуват  - тоест за правене на пари е лесно, а за даряване е трудно.

Според данни на Организацията за международно дарителство в Европа само 5 милиона евро са дарени  от една в друга държава, а както преди малко споменах 30 милиарда евро годишно се даряват в Европейския съюз.  Затова ние се опитваме да изискваме политиките да бъдат променени по такъв начин, че даренията от държава в държава да бъдат по-лесни.

Ето и един пример  - има членки на Европейския съюз, които забраняват или стигматизират така нареченото чуждо финансиране.  Това категорично пречи да живеем в европейския дух на солидарност и взаимопомощ и да се подпомагаме за решаване на проблеми, когато има такава нужда.  Това категорично трябва да бъде премахнато, подчерта още Олденбург. 

Повече темата чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени