Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН разпределя допълнителни пари за училищата по новосъздадения регионален коефициент

Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Красимир Вълчев и екипът му представиха промените в наредбата за финансиране за институциите, според които училищата ще получават средства по нов модел. 

Министерството на образованието ще разпределя допълнителни пари за училищата по новосъздадения регионален коефициент. Той ще зависи от отдалечеността на учебното заведение от най-големите градове с население над 100 хиляди души, от общинския център и от големината на самата община.

Основно предизвикателство пред министерството е да привлича млади хора да работят в малките населени места, каза министър Вълчев:

Колкото по-малка и по-отдалечена е една община, толкова по-ниска е склонността на младите хора да работят и преподават в нея. В близката периферия на големите градове е по-лесно да се осигури системата с педагогически специалисти заради това, че те могат да живеят в града и да пътуват, но те могат да пътуват ежедневно на разумно разстояние - 20, 30, 40 километра.   

Общините, които попадат в така наречените региони с целенасочено въздействие, ще получават при равни други условия повече средства:

В Северозападна България, Родопите, Странджа, Сакар и граничните райони - Брегово, Кула, почти всички общини във Видинска област, Ивайловград, Маджарово, Болярово.

Допълнително ще се финансират училищата и детските градини, в които има повече деца от уязвимите групи. Те ще могат да формират и маломерни паралелки.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Александра Михайлова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна