Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кольо Колев: Има огромен потенциал и ниша за появата на нова политическа формация

Бъдещите национални политически битки ще бъдат на основата на антиевропейското

Кольо Колев
Снимка: БГНЕС

До голяма степен бъдещето на националните политически битки ще бъде на основата на антиевропейското и дистанцирането от диктата на европейското, прогнозира в предаването „12+3“ социологът Кольо Колев от агенция Медиана. Онези партии, при които има елемент на дистанциране и противопоставяне, но не крайно, ще бъдат в по-добра позиция, подчерта той и се аргументира:

Все повече и повече нараства усещането за лъжа. Преди говорехме за евроатлантически ценности, европейски хубави неща, европейски принципи. Все повече това престава да съществува и хората навсякъде виждат лъжа. /.../ Всичко това удря върху усещането за добрата Европа, доброто НАТО, добрия цивилизационен избор, ако щете, който беше рекламиран. И хората все повече и повече, изпитвайки отвращение, ще търсят нещо друго. 

Дълбокото ми убеждение е, че на следващите избори алтернатива ще има, допълни социологът:

Независимо дали това ще е Слави Трифонов, ако той скочи в дълбокото, или някоя друга политическа формация, но ще има. Категорично. Има огромна ниша - за някой, който казва: "Не ща и тези, и тези. Всички са навързани като свински черва. Искам някой, който най-накрая да ми говори истина, да не ме лъже". 

Ще има нова политическа формация, но дали тя ще бъде успешна като НДСВ, или като ГЕРБ, или ще остане на по-ниски нива, както беше Бареков, или "Воля" на Марешки, не може да се съди отсега.

Малко или много Българското председателство ще бъде много шум за нищо, смята Кольо Колев:

Темата полека-лека започва да се изтърква и ще продължи да се изтърква, ако няма някакви реални, вълнуващи хората теми и събития, например влизането на България в Шенген или в чакалнята за еврото. /…/ Това ще бъде една бързо изтъркваща се тема, ако няма някаква форма на закачки, свързани с националните интереси на България.

Върху вота на недоверие се наслагват допълнително казусите на Истанбулската конвенция и Пирин. Всичко това пряко удря върху управляващите и по несъмнен начин ерозира подкрепата за тях, изтъкна още Колев:

По Истанбулската конвенция без съмнение точки натрупаха Обединените патриоти и  по-конкретно Красимир Каракачанов, който бе сред първите, били камбаната. БСП също ще получи своите позитиви – към момента тя се явява единствената основна партия, която е анти ГЕРБ.

ДПС в случая трудно можем да кажем в каква степен в момента са опозиция, или не са, отбеляза Колев. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна