Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бурният вятър остави хиляди без ток, повали дървета и отнесе покриви във Враца и София

Оранжев код за бурен вятър е в сила за областите Кърджали, Хасково, Враца и София-град

| обновено на 03.02.18 в 20:30
Автор:
Снимка: Ива Антонова

Бурен вятър бушува днес на много места в България, като беше особено силен в районите на Враца и София. Три камиона се преобърнаха от поривите на вятъра по пътя Мездра-Враца - превозните средства вече са отстранени и движението в участъка е възстановено, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". Отпадна и ограничението за движението на товарни моторни превозни средства по пътя Ботевград - Монтана, което беше въведено заради силните ветрове. 

Близо 20 хиляди абонати на ЧЕЗ в Западна България останаха без електричество заради авариите по електропреносната мрежа, причинени от бурния вятърЕкипи на електроразпределителното дружество са отстранили голяма част от тях. Най-тежко засегнати са областите Враца, Монтана, София-област и София-град и както и планинските райони, съобщи Маргарита Насева от пресцентъра на ЧЕЗ:
Към 15.00 часа около 20 хиляди клиенти на територията на ЧЕЗ бяха без електрозахранване. Към 17.00 часа техният брой намаля до 10 хиляди.  Ангажирани са допълнителни екипи, които да подпомагат колегите аварийни екипи. 
Основните проблеми са паднали дървета, откъснати ламарини от поривите на вятъра, найлони, които се оплитат около жиците. Колегите работят при  наистина тежки условия.
Аварийната обстановка към 19.30 на територията, обслужвана от ЧЕЗ се нормализира. В София град към този час  - 19.30,  само 180 клиенти са били без електрозахранване, в област Перник  - 400, във  Врачанско - 1000, в София-област  - 7000  и в област Плевен 1000. Екипите на дружеството са на терен, ситуацията е динамична, работи се с повишена динамика, ангажирани са допълнително служители, за да могат да се справят с тежката обстановка, предизвикана от бурните пориви на вятъра. 

СнимкаВъв Враца силният вятър почти парализира живота в града. Поривите на вятъра достигнаха до 115 километра в час. Двама души пострадаха - те са с леки наранявания, причинени от паднали предмети. Пострадалите са обслужени в центъра за спешна медицинска помощ. 

Очевидци разказаха пред "Хоризонт" как са се разминали с опасни ситуации: 

И точно пред нас по пътя, по който трябваше да минем падна една огромна ламарина - може би два на метър и нещо и точно преди това беше минала една жена. Ламарината, според мен, беше смъртоносна, тежка и докато ние се спасявахме от вятъра паднаха още четири, пет ламарини наведнъж. И общо взето беше доста страшно. 

Силата на вятъра е изкоренила дървета, повредени са автомобили и са нанесени щети по фасадите и покривите на десетки обществени и частни сгради. Има съборени дървени и метални павилиони. Движението по възлови улици е блокирано заради паднали дървета, има щети и по тролейбусната мрежа: 

СнимкаНашата сграда е без половината от покрива, който беше ремонтиран съвсем наскоро. Страхотно силен порив, щети по околните сгради, по околните покриви, много е опасно и много страшно, споделиха жители на Враца. 

Заради ураганния вятър във Враца заседава Кризисният щаб. Кметът Калин Каменов призова хората да не излизат навън. Всички екипи на пожарната и комуналното дружество на общината работят за справяне с щетите. 



В София 2 жени, пострадали от вятъра, са потърсили помощ в "Пирогов". Те са с наранявания по главата, съобщи говорителят на болницата Мария Пойразова. Преминали са през спешен неврохирургичен кабинет, раните им са обработени и жените са освободени.

Покрив на стара сграда се срути на столичната улица "Пиротска" заради силния вятър.  Като по чудо няма пострадали. Слушатели на БНР разказаха, че в квартал "Витоша" вятърът е събарял контейнери, дървета и огради от строежите. Голямо дърво се е стоварило от двора на Семинарията върху пътя и е затруднило движението.

Общо  50 са сигналите за паднали дървета в столицата. Екипи на пожарната и Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община работят по сигналите. Началникът на дирекцията Красимир Димитров: Постъпват сигнали за клони и опасно наклонени дървета,  билбордове имахме четири повредени. Вече сме викнали допълнително екипи, които да работят.
От "Топлофикация - София" информират, че поради прекъсвания в електрозахранването има смущения в работата на помпите и са възможни временни колебания в топлоподаването в различни райони на столицата .

Три автомобила са били затиснати от паднали клони в района на Боровец. Няма пострадали хора при инцидентите, причинени от бурния вятър в района.



СнимкаВ Монтанско силният вятър е съборил няколко електрически стълба и е повалил дървета в общините Берковица и Вършец, съобщи областният управител на Монтана Росен Белчев.  Силата на вятъра в региона е между 17 и 20 метра в секунда. В Монтана 7 души са потърсили аварийните екипи

Оранжев код за бурен вятър е в сила за днес за областите Кърджали, Хасково, Враца и София-град. Предупредителен жълт код за потенциално опасно време е в сила в почти цяла България – Монтана, София - област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик,  Стара Загора, Смолян, Пловдив, Ловеч, Хасково, Габрово, Велико Търново, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна и Бургас.

Единствено за областите Видин и Плевен не е издадено предупреждение за опасно време.


За утре е отправено предупреждение за обилни валежи, придружени от силен вятър, в областите Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Там ще бъде в сила жълт код.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна