Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борсов анализатор: Сривът на световните пазари е здравословна корекция на борсовите индекси

Анализаторите са категорични, че колебанията на борсите ще продължават и не трябва да се приемат с паника

| обновено на 06.02.18 в 17:44

Сривът на промишленият индекс "Дау Джоунс" с 4,6 на сто в Ню Йорк доведе до сътресения на световните борси. Червената вълна заля азиатските и европейските пазари. Масовите разпродажби на активи и спадовете започнаха още в петък, но в понеделник бе отбелязан най-сериозният дневен спад на индекса "Дау Джонс" от кризата насам.

Сривът на световните пазари е здравословна корекция на борсовите индекси, заяви в ефира на предаването "12+3" по "Хоризонт"  борсовият анализатор Цветослав ЦачевСпоред него пазарите реагират малко по-силно отколкото би трябвало.
 
През последните години индексите вървяха целеустремено нагоре, припомни Цачев: 

В последните 2 години не сме виждали по-сериозни спадове на "Уолстрийт" и на повечето борси по света. В един момент видяхме доста силни разпродажби, според мен водени основно от желанието на инвеститорите да приберат печалбите, да си подсигурят именно печалбите от последните 2 години, които са около 60% растеж на "Уолстрийт". Говорим за 4-5% спад за 1 ден - наистина е сериозно намаление за един ден, но няма паника на пазара. Причината е това, че не сме виждали никаква борсова корекция за последните 2 години. 
Наистина растеж 60% за две години на борсите е много много силен - важното е, че икономиките вървят нагоре, самите компании регистрират много силни резултати и това не се е променило, нито ще се промени.
Случващото се има отражение върху капиталовия пазар, каза Цачев и добави: Нашата борса днес е около 3-4% надолу. Не бих казал, че говорим за паника при нас. Дори нещата изглеждат по-спокойно и по-трезво отколкото на "Уолстрийт". Ще ни засегне може би и по икономически начин, защото големият бизнес, когато види несигурни събития на финансовите пазари, предпочита да бъде малко по-консервативен и да не бърза с инвестиционни програми и т.н. Не смятам, че тази година ще има някакви ефекти от този спад за обикновения българин. По скоро виждаме повече динамика на финансовите пазари, което за мен е и възможност за инвестиции, защото една такава корекция е здравословна, тя позволява да се преоцени правилно всеки актив на пазарите и някои от тях ще станат интересни за инвестиции, като гледаме с хоризонт 1-2 години напред. 

Спадовете на световните пазари са очаквани и дори леко закъснели, допълни пред "Хоризонт" анализаторът Андрей Георгиев: Може би ние наблюдаваме една разлика в това, което се случва действително в икономиката, тоест подобрение на показателите и това, което се отразява от пазара.
Според финансовия анализатор Димитър Шуицов не би трябвало да очакваме нови толкова големи колебания на пазарите, ако не се случи нещо в геополитически план или ако се стигне до там инфлацията в САЩ да бъде изпусната и Федералният резерв да трябва да наваксва и да я гони. 
Реално на пазара няма риск. Това по скоро е прибиране на печалбите, а не преместване като цяло на инвестициите към "убежища" като златото. В случая по скоро става въпрос за едно отдръпване, което се дължи на леко спекулативни настроения, а не толкова на реален риск.
Анализаторите са категорични, че колебанията на борсите ще продължават и не трябва да се приемат с паника.
Цялото интервю с Цветослав Цачев може да чуете от звуковия файл. За това каква е ролята на централните банки за борсовите сривове и как ще се отразят на икономиките в Съединените щати и Европа - чуйте в репортажа за предаването "Нещо повече".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени