Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Соков: Европейците трябва да се обединят зад германската инициатива за ядрено разоръжаване


През последните дни се стигна до поредните остри пререкания между Вашингтон и Москва. Поводът този път бе новата ядрена стратегия, огласена на 2 февруари от президента Доналд Тръмп. Кремъл изрази безпокойство от факта, че Пентагонът допуска прилагане на ядрено оръжие дори в случаи, при които Съединените щати не са застрашени от ядрена атака. Германия пък предупреди, че Европа ще бъде подложена на нова оръжейна надпревара.

Европейците трябва да се обединят зад германската инициатива за ядрено разоръжаване, защото рискът от нова оръжейна надпревара наистина съществува, смята доктор Николай Соков от Института на Мидълбъри за международни изследвания в Монтерей.

След успешното приложение на руско-американския Договор за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия, постигането на сходна договореност за тактическия ядрен арсенал не е невъзможно. Необходими са обаче политическа воля и искрен диалог, а също и решаване на проблема с конвенционалните оръжия. Фокусирането върху Русия от страна на авторите на издадения преди седмица "Преглед на ядреното състояние“ (Nuclear Posture Review) на САЩ може да им спечели финансиране от Конгреса, но не отчита негативния политически ефект, смята експертът.

Чуйте повече за предисторията, съдържанието и промените в ядрената стратегия на САЩ в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна