Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната община раздавава безплатно 10 кг компост на всички, които са платили такса „смет“

Снимка: архив, Гео Калев, Studio Fo


Столичната община започва раздаването на безплатните 10 килограма компост за онези жители, които са си платили таксата „битови отпадъци“ през 2017-а и 2018-а. инициативата не е нова, но с всяка следваща година привлича все по-голям интерес. Естественият почвен обогатител се произвежда в Завода за третиране на отпадъците на Общината. 


Около 430 тона компост очакват своята крайна дестинация, казаха от предприятието. Раздаването му започва от днес. Данните на Божидара Генева показват, че за четирите години, откакто се предлага, има двойно увеличение на желаещите да си вземат:  

20 тона компост сме раздали за миналата година на граждани, които са си платили такса "битови отпадъци",  а за 2015-та и 2016-та -  около 21 тона.

Продаваме от 2015-та  и до 2017-та сме продали 22 913 тона - купуват го граждани, купуват го разсадници, голямо търсене има. Хората знаят за какво да го ползват, още повече, че когато те дойдат на място ние им разясняваме каква е ползата от този компост, къде мога да го използват.  Обикновено го използват за цветарство, за градинките които са пред блока.


Технологът за завода за компост Антонио Марков обяснява, че продуктът няма да замърси почвата, защото качеството му се контролира. 

Компостът ни се сертифицира от Австрийската асоциация по компостиране - продукцията е абсолютно чиста, не се добавят изкуствени препарати.  Това е изцяло естествен процес, който протича в природата, но при нас е многократно интензифициран. Компостът не е  нетипичен тор, той е подобрител на почвите - подобрява порьозността на почвата, подобрява структурата й, спомага за усвояването на макро и микроелементи в почвата от растенията. 


Освен централизирано, плановете на общината в София са тази година да бъдат купени 1000 бр. домашни компостери с обем от 700 л.. Кметът на Долни Пасарел Наталия Александрова вече е поръчала 71 компостера, които ще бъдат доставени в частни домове, училището, читалището и детската градина, където тази година децата ще си правят цветни лехички. 

Още интересни факти за компостирането ще научите, ако чуете целия репортаж - от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна