Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Марков: „Обичам да ям, но не и да ме ядат“. Книгата "Снимки с познати" на проф. Инна Пелева ни предлага "среща" с него

Снимка: БГНЕС



"Снимки с познати" е най-новата книга на професор Инна Пелева. Книга, която прави опит да отговори на въпросите:
защо Георги Марков напуска страната си през 1969-а? Как навремето са звучали художествените му текстове - на фона на онова, което публикуват българските автори през 1960-те и 1970-те? Кои книги и чии филми са оставили следи в прозата и в драматургията му? Как се е отнасял - но „най-накрая” - към комунизма и към Запада, към собствения си последен избор? Кои приятелства и кои вражди из житието-битието на Джери са се оказали преработени в литература? Каква точно е природата на отношенията му с ДС? Сегашната ни представа за него е обусловена най-вече от факта, че е бил талантлив творец? Или е преди всичко последица от концептуална грешка на Живковия режим? Или е неминуем продукт на тълкувателско-оценъчни навици, много по-стари от Народна република България и от стереотипите на Студената война?
Търсейки отговори, ще се изправим пред необходимостта да мислим изобщо за българската интелигенция, каквато е в епохата на социализма, но и преди това, казва професор Инна Пелева. С нея разговаря Спас Крайнин.

във звуковия файл ще чуете и единственото интервю за БНР, запазено в "Златния фонд" на радиото, с писателя Георги Марков. Записът е от 24 декември 1967 година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна