Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган и Путин са обсъдили ситуацията в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ходът на турската военна операция в Африн и разполагането на нови турски военни наблюдателни постове в провинция Идлиб са били обсъдени в телефонен разговор от президентите на Турция и Русия, Реджеб Ердоган и Владимир Путин. Това става ясно от изнесената от турските медии информация.

Съгласно споразуменията от Астана се предвижда в Идлиб да бъде създадена зона за прекратяване на огъня, което да бъде наблюдавано от руски и турски сили.

Държавните глави на Русия и Турция са подчертали решителността си за продължаване на сътрудничеството в борбата с тероризма.

Ситуацията в Сирия е причината за зачестилите в последните месеци телефонни разговори между Анкара и Москва. Очаква се до две седмици и среща на външните министри на Иран, Русия и Турция в Астана за обсъждане на ситуацията в Сирия. 


Според телевизия Си Ен Ен Тюрк турският президент Реджеп Ердоган е предупредил, че операцията на турската армия в северната сирийска област Африн ще продължи по план, а сирийското правителство ще се изправи пред сериозни последици, ако се договори с кюрдските Отряди за народна самоотбрана. По-рано днес държавната сирийска агенция САНА обяви, че съвсем скоро проправителствени сили ще влязат в Африн, за да „подкрепят съпротивата срещу турското нападение“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна