Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отборът на Франция спечели смесената щафета по биатлон, българите останаха 17-и

Мартен Фуркад
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция спечели олимпийската титла в смесената щафета по биатлон (2 по 6 км за жени и 2 по 7.5 км за мъже) на зимните игри в Пьончан.

Мари Дорен-Абер, Ане Бескон, Симон Дестьо и Мартен Фуркад триумфираха за 1:08:34.3 час и използваха 4 допълнителни патрона.

Французите бяха трети преди последния пост на Фуркад, който направи страхотно състезание, стреля без грешка в двете стрелби и изведе тима си до олимпийската титла.

За Мартен Фуркад, шесткратен носител на Световната купа, това е трета олимпийска титла от Пьончан след победите в преследването и в масовия старт. Той е най-титулуваният френски спортист на зимни олимпиади в историята, след като има 5 титли и 2 сребърни отличия в кариерата си. Единствено Оле Ейнар Бьорндален (Норвегия) има повече златни медала от французина в биатлона на олимппийски игри – осем.

Фуркад стана първият спортист, който печели три златни медала в Пьончан.

Защитаващият титлата си отбор на Норвегия завърши на второ място. Марте Олсбу, Тирил Екхоф, Йоханес Тингес Бьо и Емил Хегле Свендсен завършиха с изоставане от 20.9 секунди, след като използваха 11 допълнителни патрона, а Екхоф на втори пост влезе и в наказателна обиколка.

Бронзовото отличие на втора поредна олимпиада спечели Италия. Лиза Витоци, Доротея Вирер, Лукас Хофер и Доминик Виндиш завършиха с пасив от 26.9 секунди със 7 допълнителни патрона и без наказателна обиколка.

Българската щафета Емилия Йорданова, Даниела Кадева, Красимир Анев и Владимир Илиев завърши на 17-о място. Българите финишираха за 1:12:31.7 час, използваха 11 допълнителни патрона и не влязоха в наказателна обиколка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна