Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минчо Коралски: Смяната на подхода към хората с увреждания е огромно предизвикателство

Електронното досие ще спре злоупотребите с инвалидни пенсии, казва председателят на Агенцията за хората с увреждания

Минчо Коралски

На практика не просто сменяме един модел, а цяла философия на отношение към хората с увреждания. Процесът няма да е нито бърз, нито лесен, тъй като предполага настройване на много системи. Основното е това да престанем да считаме хората с увреждания като неработоспособни. Това заяви в предаването "Нещо повече" председателят на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски:

Ако един счетоводител с ампутиран крак, на който обикновено даваме към 70% неработоспособност, се яви на работа като счетоводител, кажете каква е връзката между ампутирания му крак и уменията му на счетоводител? Но той винаги ще бъде наблюдаван като човек, който едва ли не може да работи само с 30% от възможностите си. Това е първата стъпка, която ще доведе до разделянето на медицинската експертиза от експертизата на работоспособността. Втората - следва да отпаднат редица защити за хората с увреждания, които са въведени да подпомогнат хора, травматизирали се, инвалидизирали се в процеса на труда, за да не могат да бъдат изгонени от работодателите. Но тези защити са такива, че когато човек с увреждане постъпи за първи път на работа, на практика неговият работодател не може да го освободи. И оттук вече работодателят не иска да наеме човек, който след това не може да освободи, просто защото това е човек с увреждане. На трето място е изключително важно да се обърне голямо внимание на образованието и на придобиването на квалификация. И като прибавим т.нар. достъпна среда, за да може човек все пак свободно да стигне до работното място - виждате, че няма универсален ключ.

Запитан как ще спрат злоупотребите с инвалидните пенсии, Минчо Коралски отбеляза:

Когато се въведе електронно досие, лекарят вече няма да може да си измисля заболяване срещу 100 лева, тъй като електронното досие ще оставя следа човек къде е ходил, от какво се е лекувал, какви са му болежките. И тогава ще е ясно дали става въпрос за измислена диагноза, водеща до неправилно получаване на пенсия, или това е т.нар. заслужена гаранция от страна на обществото. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени