Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диян Стаматов: Медицинските бележки за учениците трябва да са безплатни

Диян Стаматов
Снимка: Ани Петрова, БНР


Едва ли за някого е тайна, че така наречените „фалшиви“ медицински бележки, които се лансират някъде (а учениците най-добре знаят къде), всъщност имат същата цена – 3 лева, дори може би малко по-малко от тази цена и те разбира се, не се раздават съвсем безвъзмездно по магазините. Но откакто ние сме били ученици досега промяна в това отношение като че ли няма воля да се реализира. Така Диян Стаматов, директор на 119-о училище в София и бивш заместник-министър на образованието, коментира решението ученическите извинителни бележки да се плащат при личния лекар и да бъдат на стойност не повече от 3 лв.

Според него с фалшивите медицински бележки животът на подрастващите започва нечестно и след това има риск да продължи по същия начин. Стаматов смята, че мярката по никакъв начин няма да повлияе върху извиняването на отсъствията.

Добре е обаче, че се фиксира една сума, която да е еднаква навсякъде. Това е положителното, защото си спомняме, че по едно време имаше места, на които личните лекари искаха малко по-висока сума, на други места не искаха никаква…

Бившият заместник-министър на образованието бе категоричен, че издаването на бележки от образователните институции – за детски надбавки или за други дейности – трябва да бъде напълно безплатно, но безплатна следва да бъде и медицинската бележка, която се представя в училище, защото тя се издава на деца или ученици до 18-годишна възраст.

След като образованието е изцяло безплатна житейска услуга, а то е така, това означава че съпътстващите го елементи, каквато е и тая медицинска бележка, би трябвало да останат също толкова безплатни колкото и останалото.

Запис на разговора с Диян Стаматов, директор на 119 училище в столицата, можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна