Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Кадиев: Идеята АЕЦ "Белене" да бъде общ балкански проект е изключително екзотична

Георги Кадиев
Снимка: БГНЕС

Не бих искал която и да е държава да има пряко участие в продажбата на стратегически обекти като атомни електроцентрали. Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Георги Кадиев, председател на партия "Нормална държава“ и бивш народен представител:

Ако няма вариант за частен инвеститор, който да позволи българската държава да има контрол върху собствеността, ако няма никакъв друг вариант, може би тогава бих бил съгласен на такава продажба. За мен тази идея е изключително екзотична и му е скимнала на премиера буквално между закуската, обяда и вечерята. Аз не виждам никаква логика в това която и да е съседна държава да участва в това нещо. Не виждам защо другите страни биха участвали в подобни инвестиции, зависи за кои държави говорим все пак. Хърватите си имат собствени електроцентрали и то частни, албанците имат достатъчно водни централи и нямат нужда от енергия, Сърбия и Македония чисто финансово нямат ресурса да го направят, а и не виждам защо биха го направили, защото те нямат нужда от това нещо. В момента пазарът е достатъчно либерализиран, за да си купиш енергия откъдето искаш.

Кадиев коментира и продажбата на ЧЕЗ:

Продажбата на ЧЕЗ е категорично сделка с участието на ГЕРБ. Просто ГЕРБ си купиха ЧЕЗ. Такава сделка без участието на държавата не може да стане предвид всички регулаторни режими, които са около нея, а държавата в момента се управлява от ГЕРБ. Госпожа Върбакова няма нито капацитета, нито опита, нито парите, за да направи такава сделка.

Цялото интервю с Георги Кадиев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна