Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Балтика до Средиземноморието Европа остава в плен на студа

Лондон, Бъкингамският дворец
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Холандските власти забраниха плаването по прочутите амстердамски канали, за да ги превърнат в достъпни за жителите ледени пързалки, предаде Асошиейтед прес. Сковаващият студ, обхванал голяма част от Европа, не пощади и холандската столица, където за последен път хората караха кънки по замръзналите канали през 2012 г. Властите наредиха да се затворят шлюзовете, за да се образува лед, като се забави движението на водата.

Падналият сняг и студът предизвикаха големи нарушения на транспорта във Великобритания и Ирландия, а метеоролозите предупредиха, че температурите тази седмица могат да достигнат най-ниски стойности от почти пет години насам, предаде ДПА. В много райони през нощта падна сняг до 10 сантиметра. Британската метеорологична служба заяви, че днес се очакват обилни снеговалежи, придружени от много ниски температури. Много пътища във Великобритания бяха частично или напълно затворени, а влаковете бяха спрени или се движеха с големи закъснения. Отменени бяха редица полети от и за Манчестър и други летища в северната част на Великобритания. Главните лондонски летища  "Хийтроу" и "Гетуик" работят нормално. Лошото време засегна транспорта и в голяма част от Ирландия.

От Балтика до Средиземноморието Европа остава в плен на мразовитото време, дошло от Сибир и взело 20 жертви за четири дни. Франс прес посочва, че студената вълна, която британските медии нарекоха "Звяра от Изтока", в Холандия кръстиха "Сибирската мечка", в Швеция - "Снежното оръдие", а във Франция - "Москва - Париж", буди опасения за здравето на най-уязвимите, бездомниците или възрастните хора, и причинява проблеми в транспорта.

От петък досега в резултат на студовете са починали най-малко 19 души: деветима в Полша, трима във Франция, четирима в Литва, двама в Румъния и един човек в Италия.

От единия до другия край на Европа живакът в термометрите спада. В Рим падна сняг за първи път от шест години насам, а на по-малко от 100 км от Венеция (в Долина Камполуцо, на 1768 м надморска височина) в нощта срещу неделя беше регистрирана температура от минус 40 градуса по Целзий. В шведска Лапландия вчера бяха измерени минус 39,6 градуса, а в австрийския ски курорт Флатниц - 25,4 градуса под нулата, което е рекорд за февруари. На връх Цугшпице - най-високия в Германия, с височина 2962 м, през изминалата нощ температурата е паднала до минус 30,5 градуса, рекорд за последните над 100 години в този период от годината. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна