Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непознатият Луиджи Бокерини

Луиджи Бокерини (1743 – 1805)

Луиджи Бокерини е италиански композитор, виолончелист и диригент, роден преди 275 години.

Бокерини е един от създателите на класическия музикален стил, съвременник на Йозеф Хайдн и Волфганг Амадеус Моцарт, допринесъл за развитието на симфоничните и особено на камерните инструментални жанрове, както и за налагането на сонатната форма. Композирана под влиянието на италианския и испанския фолкор, неговата музика е дълбока и емоционална, с изящество и грациозност, а мелодиите са красиви и лирични, с разнообразен ритъм. Бокерини е смятан също за най-яркия посланик на испанската музика във виенския класически период.

Творчеството, което е оставил композиторът, е огромно по обем - във  всички жанрове на музиката от онова време, но най-вече в областта на камерните ансамбли и инструменталните концерти. За съжаление не всички творби са запазени до днес, а в каталозите на различните издателства някои пиеси присъстват по няколко пъти, докато други липсват. Самият Бокерини приживе е съставил каталог на творбите си от 1760 до края на живота си, но колкото и да е странно, в него не е включил вокалните си произведения, някои оркестрови пиеси, аранжименти,  които е правил, и, колкото и да е странно, всичките си сонати за виолончело. По време на Гражданската война в Испания през 1936 година каталогът на Бокерини е унищожен, но тъй като е публикуван през 1851 от издателство “Пико“, а след 28 години и от внука му Алфредо Бокерини, музиковедите са успели да го въстановят и днес можем да придобием поне представа за размера на творчеството на Луиджи Бокерини: около 400 са инструменталните ансамбли, 125 струнни квинтета, 100 струнни квартета, 60 струнни триа, 16 секстета, два октета, сонати за цигулка и за виолончело. В симфоничните жанрове е създал 30 симфонии, два балета, много менуети, увертюри, серенади, концерти за виолончело и оркестър, от които сега се изпълняват често поне 4, концерти за цигулка, за флейта, за арфа. И това не е всичко.

Чуйте интересни подробности за живота и творчеството на Луиджи Бокерини в звуковите файлове - в поредицата "Годишнини" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".







Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна