Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Слабо повишаване на промишленото производство и на търговията на дребно при силен подем в строителството през януари

Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за януари 2018-а година отчита известно увеличаване на промишленото производство и на търговията на дребно при силен подем на продукцията в сектор "Строителство", което е знак за стабилна икономическа експанзия в България в началото на новата година, след като през 2017-а година БВП нарасна с 3,6 на сто.

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се повиши през януари с 0,3% спрямо декември 2017-а, когато нарасна с едно на сто.

На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство нарасна с 3,5% след повишение с 2,3% в края на 2017-а година. Това представлява подобряване на промишлеността в нашата страна за дванадесети пореден месец, след като за последно производството излезе на негативна територия през януари 2017-а година, когато се сви с 1,0 на сто.

През януари увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 0,3%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,9%, докато в добивната промишленост е отчетено намаление с 0,3 на сто.

На годишна база производството в преработващата промишленост нараства с 10,3%, но при спад с 8,7% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ и с 4,6% в добивната промишленост.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" бележи солиден ръст от 5,1% на месечна база след понижение с 1,8% през декември 2017-а година, като продукцията от гражданското и инженерно строителство нараства с 5,3%, а при сградното строителство - с 4,8 на сто.

На годишна база строителната продукция бележи през януари рекорден ръст от 24,2% след спад със 7,4% месец по-рано.

Трябва обаче да се има предвид, че много силните данни в сектора на строителствата отразяват отчасти доста по-меката зима в началото на годината.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно през първия месец на 2018-а година. През януари оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети по съпоставими цени, се повиши с 0,2% спрямо декември, когато нарасна с 0,5%, докато на годишна база растежът на търговския оборот се забави до 4,4$ от 4,8% месец по-рано.

Днешните данни сигнализират за стабилизация на икономическия растеж в началото на новата година, след като през последното тримесечие на миналата година БВП на нашата страна нарасна с 3,5% на годишна база, а за цялата 2017-а година - с 3,6 на сто, според предварителни данни на НСИ.

Трябва също така да се има предвид проучване на националната статистика от края на миналия месец, показващо подобрение на стопанската конюнктура в България през февруари в резултат на по-благоприятен бизнес климат в строителната сфера при известно влошаване в промишлеността и стабилизация при търговията на дребно и в сектора на услугите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна