Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "Потапяне" на Вим Вендерс с премиера на София филм фест

Сцена от филма "Потапяне" на Вим Вендърс
Снимка: SFF

Световноизвестният германски режисьор и филмов продуцент Вим Вендерс гостува в България за София Филм Фест. В програмата на фестивала участва филмът му "Потапяне". Той разказва любовна история, в която обаче мъжът се оказва отвлечен от джихадисти. И тук е посланието на режисьора - да пресъздаде образите на хора, които действат по убеждение:

"Най-трудните роли бяха на двамата актьори, които играха джихадистите - защото усещах, че не мога да им помогна толкова, колкото на другите актьори. Не познавах особено добре този свят, така че за ролята на Юсеф, който е водачът на джихадистите, намерих човек, който е роден в Сомалия и като момче е станал жертва на "Ал Шабаб". Оттам е белегът на лицето му. После е успял да избяга в Кения и е живял близо 10 години в лагер, преди да бъде допуснат в САЩ и да остане там. Той знаеше много за религията и за тези екстремистки групи, остана през цялото време докато снимахме и много ми помогна. Исках най-вече да избегна клишето, да видя тези хора такива, какви са, без предразсъдъци", разказа Вим Вендерс.

"Тематично по-умерен от големите кинотворби на Вендерс, "Потапяне" е просто филм за любовта, за смисъла на живота, увеличаващия се недостиг на природни ресурси и конфликта между Запада и радикалния ислямски тероризъм", пише The Hollywood Reporter.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени