Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

С премиера на 8’19” започва кинофеста в Пловдив

С филма по разказите на Георги Господинов „8 минути и 19 секунди“ ще се открие 13-ото издание на „София филм фест в Пловдив“ на 15 март в „Лъки Дом на киното“.

Собствената продукция на БНТ е събрала 6 кратки разказа от сборника му „И всичко стана луна”, “преразказани” на езика на киното от режисьорите Петър Вълчанов („Обащиняване“), Кристина Грозева („Дъщеря“), Теодор Ушев („Кристин, която маха от влака“), Надежда Косева („Старецът и морето“), Любомир Младенов („Лицата от последните дни“) и Владимир Люцканов („Закъснелият дар“).

Заглавието на филма е по едноименния разказ от сборника. Защото цели 8 минути и 19 секунди – точно толкова пътува светлината от Слънцето до Земята.

Ако Звездата ни угасне, ще имаме още само толкова време живот – разкрива идеята си писателят.

Да, понякога краят на света е нещо много лично и всекидневно. Може да се побере и в онази минута, когато светлината вече си е отишла, а мракът още не е дошъл. Някои от историите във филма се случват в тази „дълга минута”…

Сред другите заглавия, които се открояват в кинофеста, са „Потапяне“ на Вим Вендерс, „Кралят на Ню Йорк“ на режисьора Ейбъл Ферара, „Фокстрот“ на Самуел Маоз, „Другият любовник“ на Франсоа Озон, „Квадратът“ на Рубен Йостлунд и „Нелюбов“ на Андрей Звягинцев.

Сред българските заглавия се отличава и „Радиограмофон“ на Рузие Хасанова – отличен със „Златна роза“ за дебют през миналата година.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.