Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Менталната аритметика се бори с клиповото мислене

Методът развива детето многостранно, защото работи и с двете мозъчни полукълба

Свилен Павлов
Снимка: Ани Петрова, БНР

Ментална аритметика - така се нарича новата мода сред амбициозните родители. Оказва се, че менталната аритметика влияе върху цялостното развитие на детето и не е тясно насочена само към математическите му умения. В предаването "Хоризонт до обед" гостува Свилен Павлов от българския център на "Смарти кидс": 

"Родителят може да дойде с едната амбиция детето да бъде изключително като постижение, и с другата - да бъде адаптивно и да може да е подготвено дори чисто биологично, защото децата в тази възраст - от 5 до 12 години, в която идват при нас, имат така наречената висока мозъчна пластичност. Това означава, че мозъкът в тази възраст много лесно сформира нови клетки и връзки помежду им и когато учиш нещо, особено когато е по модерен тертип, с всички елементи и инструменти да се научи по-бързо, както е при нас, резултатите са много бързи и се затвърждават за цял живот."

Децата възприемат посещението на курса като интересна приказка с приключения, а не толкова като извънкласна дейност

Детското студио има собствена линия, озвучена на български от главния герой Смарти, а децата възприемат посещението на курса като интересна приказка с приключения, а не толкова като извънкласна дейност, разказа Павлов:
"Менталната аритметика е не само интересен начин за развитие на уменията за смятане, но и на висшите психични функции – концентрация, памет, логическо мислене и въображение, развива се хармонично умът на децата, като се имат предвид двете полукълба на мозъка. Защото тези качества, независимо дали човек ще учи медицина, право, компютърни науки или езици - това са ценни качества, които той винаги ще прилага.

Едната ръка - да кажем лявата, я управлява дясната половина на мозъка и обратното, като всяка половина на мозъка си има функции. Лявата половина на мозъка отговаря за логика, език, точни науки и е обвързана с дясната ръка. Докато пък дясната половина на мозъка по-скоро отговаря за въображение, креативност, музика и за интуиция и когато децата работят с двете ръце, те стимулират и двете полукълба. Докато, да кажем, в класическата образователна система се залага на лявото полукълбо, свързано с логиката. И сега, ако ти си завършил едно стандартно образование, на пазара на труда биха ти били по-конкурентни деца, които са били деца, сега са възрастни, които са работили и със своята креативност, и със своята интуиция, със своето усещане за триизмерно пространство, тоест с двете си полукълба."

Децата влизат за обучение в центъра с входящ психологически тест, който оценява обема на внимание, възможността детето да превключва от задача на задача, краткосрочната му и дългосрочна памет, както и въображението. 

Методът на менталнатааритметика идва от Китай, чиито деца, заедно с тези от Сингапур са винаги в топкласациите по математика

При метода на менталната аритметика за около три месеца децата работят с физическо сметало, след което вече започват да си го представят, разказа Павлов. Само след първите няколко месеца на обучение децата се научават да цитират стих, докато смятат наум. Сметалото е малко и развива фината моторика и на двете ръце, за която в мозъка отговаря областта на Брока. Тъй като тази област отговаря и за логическото мислене и за подредбата на думите в изречение, в центъра отчитат често и подобрение на говора при някои от децата.


Концентрацията или т.нар. клипово мислене е глобален проблем, отчитат още специалистите:

"Това е следствието от изобилието от информация покрай децата - от интернет, от телевизия. Мозъкът не може да я възприеме цялата наведнъж и затова си разделя обема внимание на малки порции, които да поемат обема на една информация, след това да я изтрият, за да могат да приемат следващата. Това е предизвикателството за децата на 21 век. Нашият курс е насочен конкретно към третирането на този проблем." 

За година и половина организацията е отворила 150 центъра в цяла Европа - в Испания, Швейцария, Германия, Русия. В България има центрове в София, Варна и Бургас., отворили в рамките на шест месеца.

Още по темата ще научите в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна