Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хурмузова: Делото срещу Павел Александров е политическа поръчка

По-скоро става въпрос за самоцелна демонстрация на сила на самозабравил се министър, решил да разбие една работеща институция, смята бившият член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

| обновено на 03.04.18 в 09:14
Снимка: czpz.org

Близо 2 години след арестите във Фонда за лечение на деца в Специализираният наказателен съд започва делото срещу бившия директор на Фонда Павел АлександровТой е обвинен, че лично е мотивирал останалите три подсъдими – Катерина Котева, Татяна Радева и Станислава Горанова, да участват в ръководеното от него престъпно сдружение.

На 20 април 2016 г. разследващите обявиха, че са разбили корупционна схема за източване на Фонда. Тогава премиерът Бойко Борисов определи акцията като „избродирана“. Междувременно разследваните от осем станаха четирима.

На 500 страници обвинителният акт уличава Павел Александров и останалите подсъдими служители на Фонда в престъпен сговор за незаконно присвояване и неправомерно разходване на средства, за прехвърляне на задължения на фонда към НЗОК и за длъжностни престъпления.

Миналия август спецсъдът върна на поправителен прокуратурата заради противоречивост на обвинителния акт. Определението беше потвърдено и от второинстанционния Апелативен специализиран съд, тъй като – става ясно от мотивите на съдиите Емилия Петкова, Венелин Иванов и Красимира Костова, те не са разбрали тезата на прокуратурата. Нещо повече – тримата магистрати обръщат внимание на Специализираната прокуратура, че ако реши да коригира обвинителния акт, трябва да обърне внимание не само на неговата юридическа, но и на лексикалната и граматическата му издържаност и „да го изчистят от ненужно обременяващи повторения“.

В предаването „Преди всички“ Десислава Хурмузова – бивш член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца, каза, че институциите не са използвали информацията от членовете му по делото.

"Не използваха нищо, макар че ние се постарахме да им дадем пълната информация, за да им обясним, че се случва някаква страхотна грешка. За мен това продължава да си е политическа поръчка, която трябваше да бъде изпълнена по какъвто и да е начин", каза Хурмузова.

Според нея "по-скоро става въпрос за една самоцелна демонстрация на сила на един самозабравил се министър, който просто реши да разбие една работеща институция и да съсипе репутацията на Павел Александров".

"Доколкото разбирам, сме свидетели по делото, но нито някой ни е казал, нито някой ни е информирал, нищо не знам повече", каза още тя.

Чуйте цялото интервю с Десислава Хурмузова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна