Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР е имало информация преди година, че единият от избягалите затворници готви бягство

| обновено на 04.04.18 в 15:40
Снимка: БГНЕС

МВР е имало информация от миналата година, че единият от избягалите вчера от Централния софийски затвор – Владимир Пелов, готви бягство. Това обяви от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на изслушване в Народното събрание.

Министрите Цачева и Радев не успяха да се разберат кога са осуетили предишният опит за бягство на единия от двамата избягали сега Владимир Пелов. Според Радев това е станало през лятото на миналата година, според Цачева, още през 2016-а.

"За бягството на лицето Владимир Пелов или за подготовка на бягство имахме оперативна информация още миналата година лятото, която е дадена още тогава и на Министерството на правосъдието, и на тези, които са заинтересовани от това. Взети са необходимите мерки по това, но за жалост се случи така, че той сега е избягал от затвора".

Правосъдният министър Цецка Цачева потвърди информацията, че институциите са знаели за подобни намерения на единия от избягалите, но осуетеният опит е бил още през 2016 г.:

"Реакцията на ръководството тогава е била този човек да бъде спрян от работа, където знаете – режимът е не толкова строг".

Цачева бе категорична, че в случая "безспорно става дума за човешки грешки и за техническо недокомплектоване на действащите системите за сигурност":

"Самият факт обаче, че се осъществява въоръжено бягство, установено по категоричен начин до момента – единият е бил с нож, другият – с огнестрелно оръжие, с пистолет, означава, че тези вещи са внесени в Софийския затвор".

Министър Радев оспори констатацията:

"За никаква човешка грешка не става дума или поне аз не съм употребил, така ми се струва, такъв термин. Просто грубо нарушение и неспазване на правилата".

Двамата министри бяха категорични – "Държавата е безкомпромисна и е взела всички мерки за залавянето на двамата бегълци".

Опозиция и управляващи се разминаха в оценките си за действията на властта. Цветан Цветанов – председател на ПГ на ГЕРБ, призова:

"Смятам, че при такива инциденти не трябва да вкарваме политика. Трябва действително да мобилизираме целия ресурс на държавата".

Валери Жаблянов от БСП обаче отговори с искане за оставки:

"Тъй като политическата отговорност е въпрос на оставка, ви приканваме да не се бавите". 

Двамата нарочени за оставки засега нямат намерение да уважат искането на социалиста.

"Тогава, когато министър-председателят ми поиска оставката, знаете, че всеки министър е готов", каза Цачева.

"Много е лесно да се искат оставки – 2014-а година имахме подобен случай, тоест, всички вкупом през тези години сме виновни затова, което се случва", отговори Радев.

Парламентът изслуша министрите на правосъдието Цецка Цачева и на вътрешните работи Валентин Радев по случая с двамата избягали затворници. Предложението направи депутатът от БСП Иван Иванов, а целта е народните представители да получат повече информация:

"Първо – как тези хора, въоръжени до зъби, със стрелба са напуснали Централния софийски затвор. В момента не се знае къде се намират, какви престъпления могат да извършат и какво върши МВР по отношение на тяхното залавяне, за да може да бъдат успокоени духовете в обществото". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна