Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милети Орешарски: Надзирателите мислят за протести, последна грижа им е сигурността в затвора

Снимка: БГНЕС

В Софийския централен затвор е възможно да се внесе оръжие, със или без съдействието на служител. Това заяви в предаването "Преди всички" бившият директор на затвора Милети Орешарски по повод въоръженото бягство на рецидивистите с дългосрочни присъди Радослав Колев и Владимир Пелов. Според него администрацията не би сътрудничила на затворниците: „Напротив, борбата за надиграване е денонощна“. Орешарски не допуска, че служител на затвора е съдействал за вкарването на пистолет вътре. 
Според него конкретните лица имат неположителните качества да намерят и използват слабите места в системата: 

„Не смятам, че е толкова трудно излизането от затвора в конкретния случай от конкретните лица. Тези хора притежават качества, които са им помогнали да измислят точно тази схема, да намерят едно слабо място за момента и да го използват умело.

За информацията, че се е знаело от преди година за готвено бягство на единия от избягалите, Орешарски коментира:

„Смятам, че тук има малко черен хумор. Такава информация за единия затворник имаше преди 10-15 години, когато излежаваше първата си присъда. Това е ясно – че всеки един затворник, който влиза в затвора, който бива изследван още на входа на затвора от психолог, социален работник, преценяват се неговите качества и възможности за бъдещото му поведение с оглед характера и на него, и на престъплението, и на размера на наказанието. То е ясно, че един човек може би ще има намерение да бяга, защото не би останал до края на живота си в затвора. И в момента поне 50 човека си мислят как да се измъкнат от Софийския затвор. То е ясно, че голяма част имат това намерение. Сега слушам, че има оперативна информация – за мен това не е било оперативна информация, а донос. При всички положения е имало някакво по-особено наблюдение върху този човек и върху всички с по-големи присъди“.

Милети Орешарски отбеляза още, че надзирателите от година са концентрирани върху защитата на своите права:

„Нали си представяте – когато служителите отиват на работа, за да се уговарят кога ще ходят на протест, какво се е случило след последния, какво е говорил министърът, кой каква позиция е заел… последна грижа би им било сигурността в затвора“.

Въоръжен в района е само този служител, който е на бариерата, подчерта Орешарски. По думите му, този човек обаче върши повече пропускателна работа отколкото охранителна – вдига бариерата, проверява документите на хората, които влизат и излизат от затвора. 

"В случая – когато се отваря тежката врата на затвора и тичешком излизат две лица, просто няма физическа възможност да се използва оръжие. Освен да направи някакъв шпагат, за да спъне тичащия...".

Системата е болна, повтори за пореден път Милети Орешарски и обясни:

„Започва се от ръководството и се стига до последния служител. Първата работа е да се поискат оставките – ето, тези хора си отиват, но те са между малкото професионалисти в системата. Този главен директор, който вчера си е подал оставката, вече няколко години е временно изпълняващ длъжността – той има друга длъжност. Как политическото ръководство не се усети, че трябва да се сложи титуляр, който да поема отговорността, който да има перспектива за себе си, който да има концепция за развитие на системата, която е пълна с проблеми не от вчера, а ей така кара временно“.

Издирването на Радослав Колев и Владимир Пелов продължава. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна