Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великденски концерт и църковна служба събра християни в обновената българска цъкрва "Св. Стефан" в Истанбул

Църквата „Свети Стефан“ - средището на българщината в истанбулския квартал „Фенер“
Снимка: bg.wikipedia.org

Великденски концерт и църковна служба събра вярващите и в българската църква "Св. Стефан" в Истанбул. 

Въпреки дъждовното време, потокът от вярващи в историческата Желязна църква не секваше с часове. Освен много българи, сред гостите имаше и руснаци, украинци, гърци и други православни християни - жители или гости на Истанбул, които не крият възхищението си от новия облик на храма. 
"Много е приятно, че в Истанбул възродиха такава историческа забележителност, която датира от толкова отдавна в една мюсюлманска страна, тази историческа църква. Чувствам умиротворение, спокойствие", заяви украинска гражданка, посетила днешното честване. 
Гостите на храма имаха възможност да разгледат и изложбата "Нека бъде светлина" на икони, рисувани от деца. Малките художници са от Куртово Конаре, София и Павликени.


 Да носят светлината в себе пожела на младите творци българският посланик в Турция Надежда Нейнски: 

 
"Много емоционално. За мен това е може би един от най-запомнящите се Великденски празници, не само защото можах да присъствам на първата литургия -  тържествена, свързана с Великден, в църквата "Свети Стефан", но и защото българската общност -  хората, които се събраха ми предадоха такава уникална енергия на родолюбие, на светлина, на доброта, каквато рядко наистина човек може да види на едно място", добави посланик Нейнски. 

Тържествената програма започна с концерт църковни песнопения на великотърновския състав "Кантилена". Хорът е основан през 1987 година и от него са тръгнали  редица оперни певци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна