Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С музика, танци и народни носии отпразнуваха Великден жителите на пазарджишкото село Лесичово

Снимка: Спас Крайнин


По традиция и тази година, десетки млади хора облечени в народни носии се хванаха на кръшно българско хоро, а в празника участие взеха и децата от танцов състав „Чудесия“ към Младежки дом - Пазарджик.

Георги Мурджев е на 21 години. Студент е в София, но често се прибира в Лесичово. Той е част от битовата група към читалището в селото и активно се включва в провеждането на празниците:

"Имаше известен спад в тези неща, когато бях малък, но напоследък, последните 7 години, народът е доста активен и поддържа традициите. Смятаме, че това трябва да се практикува на всеки празник, защото носи радост, удовлетворение и даваш пример на децата. В началото се обличахме само на Сирни Заговезни, но вече се обличаме и на Гергьовден, на Великден, на Коледа".

На площада в Лесичово имаше и шведска маса върху която бяха поставени всевъзможни великденски ястия. Преди началото на празника отец Ангел прочете молитва, благослови храната и всички присъстващи.

Празникът в селото продължи до късно вечерта, а за настроението на жителите и гостите се погрижи оркестър. Иначе на площада в Лесичово най-малкият участник, облечен в народна носия беше на около годинка.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени