Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Бонгалов: Бюджетният поглед към затворите е "лоши места за изтезаване на хората"

Снимка: БГНЕС

Става въпрос не само за правата на служителите в затворите и на лишените от свобода, а за сигурността на обществото. Така бившият заместник-министър на правосъдието Димитър Бонгалов коментира поредните протести на надзирателите в затворите и днешното национално работно съвещание, свикано от правосъдния министър Цецка Цачева след последния драстичен случай на бягство от затвора. Според Бонгалов, за около 50 млн. лева може да се направи нов затвор за около 1 000 души в София. 

"Бюджетният поглед към тези места за лишаване от свобода е, че трябва да бъдат лоши места за изтезаване на хората. Така мислят всички министри на финансите", смята Бонгалов. По думите му, проблемите на затворите са натрупвани с десетилетия, а по отношения на сградния фонд – с векове. "Тези затвори не стават както за реконструкция заради спазването на правата на лишените от свобода, така и за трудовите права на служителите, а за мерките за сигурност – да не говорим", коментира Димитър Бонгалов.

Има аналогични проблеми, свързани и с охраната на съдебните зали, предупреди той и припомни, че последната оптимизация на надзорния състав е била през 2015 година "и в момента някои надзиратели са деловодители, вместо да осъществяват същинска дейност".

"Има дори драстични случаи – част на затвор в частен имот, собственост на фирма, вътре има лишени от свобода, нищо не може да се ремонтира и там е латиноамериканска история", допълни картината за ситуацията в затворите Бонгалов.

Цялото интервю е в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна