Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Павлова ще отчете постигнатото за първото тримесечие от Българското европредседателство

Снимка: БТА

Постигнатото през първите три месеца от началото на Българското европредседателство ще представи пред журналисти ресорният министър Лиляна Павлова.

Равносметката до момента показва: 100 проведени събития и окончателно приемане на текстове на 10 документа, сред които ключовият Регламент за географското блокиране на пазаруването онлайн.

По едно от водещите досиета - "Сигурност и миграция", също има напредък по шест от законодателните пакети, с изключение на Дъблинския регламент.

След като темата беше блокирана четири председателства, около релокацията на мигранти има сериозен напредък и в реформата на общата европейска система за убежище, като надеждите са благодарение на предложен нов подход от Българското председателство да се стигне до пробив на експертно ниво до края на май. В ход е подготовката на срещата на върха на 16 май в София за Западните Балкани като в момента се търси съгласие за формулирането на политическата декларация, с която да бъде конкретизирана темата за свързаността на региона в транспортен, дигитален и енергиен аспект.

Преди публикуването на втори май на проекта на многогодишна финансова рамка, утре предстои заседание на Съвет "Общи въпроси", което е посветено на кохезионната политика, изведена като приоритет за Българското председателство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна