Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още по казусите с жилищата от фонда на Министерството на отбраната, които трябва да бъдат освободени

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС
На фона на хилядите военни, нуждаещи се от жилища, Министерството на отбраната е освободило едва 13 имота до средата на март. Това показват предоставените на "Хоризонт" данни. С освободените от миналата година общият брой на жилищата, напуснати от бивши военни,  е 86. Репортерът на БНР Добромир Видев разказва за личното човешко измерение на темата: 

"Добре, че са социалните мрежи", казва Веселка - дъщерята на семейство Бутенкови. Медиите се заинтересуваха от семейството в края на миналата година, след като се оказа, че пенсионираният преди 30 години бивш военен Станислав Бутенков трябваше да напусне ведомственото жилище посред зима. Случаят стана популярен и с това, че двамата възрастни са на легло -  съпругът заради инсулт преди години, а съпругата, също с инсулт, заради притесненията заради предстоящото изгонване. Дъщеря им Веселка разказва сега, че ситуацията се е поуспокоила поне до ноември 2019 година, след като Административният съд е спрял принудителното извеждане от жилището след жалба:
"Не съм вярвала, че социалните мрежи в България могат да са толкова силни и толкова много да помогнат. Просто не вярвах! Снимахме двамата, качихме пост  и - такава огромна подкрепа! Аз съм много благодарна, защото ако не бяха тези социални мрежи, това, ако трябваше да го правим, когато ги нямаше тези медии, нямаше нищо сигурно да се разбере. Защото само с писма и с жалби   нищо не се получи".

Според Станислав Бутенков Министерството на отбраната се интересува  от това да се вземе апартамента, а че има жилища от жилищния фонд на ведомството, които са свободни с години и не се използват за нищо - не. Бутенков твърди, че някой е "хвърлил око" на тяхното жилище и затова те е трябвало да го напуснат. Тази хипотеза обаче не може да се провери и не съответства на данните, свързани с процеса на освобождаване на ведомствени жилища от хора, които вече не са на служба в армията. 

Официалната информация от МО показва, че през 2017 година от издадените 96 заповеди за напускане на 93 имота, 73 от тези имоти са освободени. 27 от заповедите за 26 имота са обжалвани пред ВАС, като само 9 от исковете на жалбоподателите са отхвърлени. 18 от заповедите са спрени, а делата са насрочени за следващите години.
Според статистиката за 2018 година - до 21 март,  са издадени 23 заповеди, 13 имота са освободени или иззети от неправомерни наематели, 9 заповеди са обжалвани пред ВАС, като предварителното изпълнение на 7 от тях е спряно и са насрочени дела през следващите години. Едно от тези дела е на семейство Бутенкови.   
 
Целия репортаж чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени