Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вездесъщият" със специална награда на публиката от 21-вия фестивал на Европейското кино в Чикаго

Снимка: pixabay.com

Българският филм “Вездесъщият" със специална награда на публиката от 21-вия фестивал на Европейското кино в Чикаго.

Филмовият център "Джийн Сискел”, който е част от  Института за изкуство в Чикаго, посреща повече от 85 хил. почитатели на авангардното кино. Киноцентърът е домакин на над 1500 прожекции и 200 филмови изяви. Сред тях е и най-големият ежегоден фестивал на Европейското кино в Северна Америка. Този фестивал обичайно се провежда в началото на пролетта и представя на американската публика най-новите филми на страните от ЕС.

Тази година в неговото 21-во издание зрителите имаха възможност да  видят 61 филма от 28 европейски страни. България участва с два филма - ”Вездесъщият” на режисьора Илиян Джевелеков и “Посоки” на Стефан Командарев. Като страна председател на Съвета на ЕС в момента, имахме честта да открием фестивала с кинопродукцията “Посоки”, която впечатли зрителите с тематиката, с режисурата и с добрата актьорска игра. Резултатите от зрителските анкети показват, че другият български филм, ”Вездесъщият”, има вече не само аплодисментите, а и едната от двете специални награди на публиката.

Голямата награда на зрителите е за унгарската продукция "Гражданинът" на режисьора Роланд Враник. Двете специални награди са за холандския “Децата на Мис Киет” и за нашата сатирична комедия "Вездесъщият". Така филмът на Илиян Джевелеков е сред първите три най-харесвани филми на тазгодишния фестивал на Европейското кино в Чикаго.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени