Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гардиън": Според Барние ЕС няма нужда от лондонското Сити

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС няма нужда от лондонското Сити, заяви главният преговарящ на организацията Мишел Барние. Вестник "Гардиън“ цитира думите на  Барние по време на посещението му в София, че молбата на Тереза Мей за специална сделка за британския финансов сектор няма да бъде удовлетворена. От Лондон - Веселин Паунов:

Това е най-твърдия отказ на искането на британския премиер, отправено в една от прословутите ѝ речи, след като Барние изтъкна, че лондонското Сити не може да получи по-великодушно предложение от това, на което се радва американския му еквивалент Уолстрийт, коментира "Гардиън".
"Някои твърдят, че ЕС отчаяно има нужда от Ситито и че достъпа до финасовите операции за бизнеса от 27-те страни-членки на ЕС ще бъде затруднен, а икономическият растеж подкопан, ако на британските оператори не се даде същия достъп до пазарите, както днес. Не това обаче е, което чуваме от участниците на тези пазари и то не отговаря на нашите аназили“, каза Барние на конференцията в София. 
През март Тереза Мей изложи нейната визия за бъдещите търговски отношения между Лондон и Брюксел. Тогава тя изтъкна, че неуспехът да се постигне специална сделка ще засегне икономиките и на Великобритания, и на ЕС, припомня "Гардиън".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна