Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна и Южна Корея си стиснаха ръцете на историческа среща на лидерите

Анализаторите говорят за исторически пробив, но отбелязват, че пътят към помирението няма да е лек

Лидерите на Северна и Южна Корея се поздравяват на демаркационната линия в демилитаризираната зона между двете държави.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пътят за помирение между Сеул и Пхенян ще бъде дълъг и осеян с много трудности и това беше отчетено и от двамата лидери, коментира кореспондентът на БНР за Азия Георги Джартов след историческата среща между лидерите на Северна и Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Дже-ин. 

Не смятам, че Мун Дже-ин и неговата администрация очакват Пхенян да се разоръжи в кратките срокове, коментирани от Вашингтон и Токио след срещата. По-реалистично е да се очаква замразяване и намаляване на ядрените оръжия на Северна Корея, подчерта Джартов. По думите му, двамата лидери са демонстрирали много приятелски и добронамерени отношения, които прикриват наследените тежки проблеми от годините на противопоставяне между двете страни.

Джартов анализира и как страните от региона са разчели посланията, отправени от двамата корейски лидери. Японският премиер Шиндзо Абе очаквано потърси възможност да подкрепи тези опити за сближаване, но остана доста скептичен относно конкретните стъпки за разоръжаване на Пхенян, докато Китай беше доста по-ентисуазиран, посочи Георги Джартов. Анализаторите предполагат, че севернокорейският лидер е съгласувал с китайския президент Си Цзинпин темите, дискутирани с южнокорейския лидер Му Дже-ин.

Това е исторически момент за разделена Корея, отбеляза от Сеул и специалистът по история на Азия Аврам Агов. Като описа картината на медийното отразяване на срещата той изтъкна: 

"Какъв драматичен обрат в рамките на няколко месеца! Миналата година, когато напрежението на полуострова достигна критична точка, южнокорейците се снабдяваха с пакети за оцеляване по време на война, а сега отново могат да мечтаят за помиряване на двете Кореи."

Агов обърна внимание върху символиката на срещата в демилитаризираната зона и едновременното преминаване на демаркационната линия от двамата лидери. "Свидетели сме на повратен момент на Корейския полуостров, съдържанието на разговорите сочи ново начало", категоричен бе Агов. По думите му срещата е индикатор за по-трайно подобряване на междукорейските отношения:

"Символичното засаждане на бор, който означава мир и просперитет, с пръст от двете точки, които маркират полуострова от юг и от север, олицетворяваше основното послание от срещата." 

Двете мнения чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени