Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският вицешампион Янислав Герчев чака премиите си от 2015-а

Янислав Герчев
Снимка: БГНЕС

"Със сигурност съм доволен от постигнатото именно заради всички перипетии, през които минах. Бях разочарован миналата година, когато отново станах втори на Европейското, защото тогава бях в много добра форма и може би тогава шансът ми за златен медал бе много по-голям", сподели българският джудист Янислав Герчев, който спечели сребърен медал на Европейското първенство в Тел Авив.

В същото време той изрази недоволството си, че все още чака премии за успехи от 2015 година насам.

Герчев остава втори в Европа за втора поредна година. Вицешампионът в категория до 60 килограма от Тел Авив е единственият финалист на състезание от такъв ранг след бронзовия медалист на Олимпийските игри в Атина Георги Георгиев, подчерта днес на пресконференция в Пресклуб България двукратният №1 на Стария континент при младежите и бронзов медалист при мъжете в кат. 81 кг. Ивайло Иванов.

"Отидохме на Европейското първенство със смесени чувства, тъй като близо два месеца се възстановявах от контузия и реално подготовката ми за първенството бе около 15 дни. Независимо от това обаче на самото състезание бях доста концентриран, имах ден и в крайна сметка успях да си взема своето. Така че съм доволен от представянето си. Единствено загубих във финала от опитния руснак, който можех и да победя, но понякога просто се нуждаеш от малко късмет", коментира Герчев.

През септември в Баку предстои световно първенство за мъже и жени. Участията на големите турнири преди това, както и лагерната подготовка ще бъдат в програмата на националните състезатели, увери Коруджиев. Заради недостатъчния бюджет на федерацията, ще се наложи съкращаване на разходите за спортно-състезателна дейност при юношите и девойките, добави генералният секретар на БФ Джудо Асен Коруджиев.

Янислав Герчев, Ивайло Иванов и Атанас Герчев не скриха огорчението си от неизпълнените финансови обещания за персонално стимулиране от ръководството на федерацията за постигнатите успехи. Състезателите си чакат премиите от 2015 година досега, а наставникът им се надява да си вземе парите от 2014 година до днес.

Средствата се осигуряват от председателя на БФ Джудо Иван Михалев и той ще ги даде когато може, заяви Лъчезар Иванов – член на Управителния съвет на централата. Уговорка за изплащане на сумите (10 хил. лв за златен медал, 8 хил. лв за сребърен и 5 хил. за бронзов на европейско първенство) е имало още в края на януари т. г. по време на Европейската купа в, но всичко казано е било само думи, разказаха потърпевшите. С 5-10 хил. лв. няма да забогатеем, но ще сме спокойни за елементарните разходи в живота, сподели Ивайло. Коруджиев съобщи, че ще свика заседание на УС на БФ Джудо, за да бъде взето решение по въпроса за премиите. Янислав и Ивайло настояват да бъдат поканени и изслушани на това заседание. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени