Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за съдебната власт

Н. Нанков: До края на 2024 г. ще бъде завършена АМ „Хемус“

| обновено на 03.05.18 в 12:02
Снимка: Ани Петрова, БНР

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет да бъде задължен да иска разкриване на банкова тайна за лицата, които не са декларирали писмено съгласие за достъп до данните, необходими за проверка на имуществените им декларации. Това прие на първо четене Народното събрание с промените в Закона за съдебната власт.

Въвежда се и санкция за неподаване в срок, като разпоредбата вече ще се прилага и за лицата, загубили статут на магистрати, но останали задължени да подават декларации.

Парламентарната група на БСП за България не подкрепи промените.

Втора точка в дневния ред е изслушване на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков относно напредъка по приоритетните пътни проекти.

До края на 2024 г. ще бъде завършена автомагистрала „Хемус“, каза от парламентарната трибуна Николай Нанков.

"Досега Агенция "Пътна инфраструктура", респективно правителството, е дало старт на пътни проекти за приблизително 1 милиард и 400 милиона лева. Отделно от това сключихме договори за строително-монтажни дейности за почти 500 милиона лева. Наистина България, както и в общественото пространство напоследък се говори, прилича на една открита строителна площадка, на която се изграждат магистрали - ремонтират се първокласни, второкласни, третокласни, а и общински пътища, мостови съоръжения, тунели, и разбира се, и други съоръжения на техническата инфраструктура", каза той и подчерта, че всички обществени поръчки се извършват прозрачно. 

„Ние, не просто строим магистрали, рехабилитираме пътища, пълним дупки по неремонтирани пътища от 30-40 години, ние вършим работа и поправяме грешките на политиците, които сега претендират да са управляващи“.  

С 8 месеца предсрочно ще завърши строителството на 24 километра от АМ "Струма" от Кресна до Сандански. Намеренията са да се работи по най-тежкия участък през месец май 2019-та година.

От ГЕРБ видяха смисъл в процедурата.

"Защото по пътищата на България няма значение кой от коя политическа сила е, а всички ние искаме да имаме по-добра инфраструктура, но не на последно място и по-голяма безопасност на движението по пътищата на страната", каза Цветан Цветанов.

А от "БСП за България" определиха изслушването като неуместно.

"Днес показвате красиви трасета на магистрали, за да си самовнушите колко сте добри и колко много сте направили. Днес решихте, че шареното ще скрие истината. Днешното изслушване беше еманация на една перфектно приготвена и изпълнена кризисна пиар-акция, уви, без съдържание. Вие явно още един път доказвате, че живеете в един паралелен свят, нямащ нищо общо с действителността", заяви Таско Ерменков. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна