Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хр. Христев: Не може да се очаква съществено изменение в договора ни за екстрадиция със САЩ

Ако при всеки случай на базата на протести решаваме дали да спазваме или не международните договори, никоя страна няма да ни взема на сериозно, смята експертът

Желяз Андреев
Снимка: БТА

Не е реалистично да се очаква съществено изменение в договора ни за екстрадиция със САЩ, заяви в интервю за предаването „Преди всички“ Христо Христев, преподавател по право на ЕС в СУ „Св. Климент Охридски“.
   

Случаят с Желяз Андреев привлече вниманието към това какво точно пише в договора ни за екстрадиция със САЩ, подписан през 2008 г., и постави въпроса за неговото преразглеждане. Припомняме, че Андреев не беше екстрадиран, след като към него имаше повдигнато обвинение за това, че е участвал в продажба на авиочасти в нарушение на ембаргото в Сирия.

„Договорът за екстрадиция между България и САЩ до голяма степен отразява един сключен малко по-рано договор за екстрадиция между ЕС и САЩ и респективно заложените в него разрешения всъщност са разработени след продължителни преговори, внимателна подготовка и съобразяване на различни основни положения в сътрудничеството по международни наказателно-правни въпроси. За мен да се очаква някаква възможност за съществено изменение, още повече в логиката едва ли не ние да не трябва да предаваме български граждани, при положение че вече сме се съгласили с това, не е особено реалистично“.

Христев обясни, че за да бъде предаден български гражданин на САЩ, се изисква съответното деяние да е наказуемо и по българското право:

„Имаме някаква степен на гаранция за това, че се предават лица в случаи, когато е осъществено някакво действие, което засяга не само американското, но и българското законодателство. При прилагането на този ред също е необходимо от водещата страна да бъдат изложени основните факти, които обосновават квалификацията на деянието при тях. Това позволява да се извърши преценка дали по нашето право това поведение представлява престъпление и на тази основа да се предава лицето. Няма формален механизъм, автоматизъм, който изключва възможността за преценка от български съд. Според мен от тази гледна точка този механизъм е нормален“.

Според експерта изменението на този документ изобщо не е лесно. Той припомни, че много българи живеят в САЩ, голяма част от които имат и български паспорти. По думите му няма как да не съществува подобен инструмент между двете страни.

За случая с Желяз Андреев Христо Христев каза: „За мен е притеснително, че в този типичен правен проблем се намесва по подобен начин политиката и се правят политически спекулации. В една правова държава подобен тип ситуации се решават въз основа на разписаните в правото правила. Политизацията, политическата спекула и истеризацията на ситуацията нито помагат за нормалното развитие на отношенията между България и САЩ, нито помагат за това нашата собствена страна да се развива като правова държава. …Не трябва съдът да действа в такава хипотеза, под публичен натиск или под някаква истерия в социалните мрежи“.

Христев е категоричен, че въпросът трябва да се реши по разписаните правила: "Ако влезем в един цикъл, при който във всеки подобен случай започват публични протести и на базата на това ние решаваме дали да спазваме или не международните договори, които сме сключили, няма да бъдем вземани на сериозно от никоя държава".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна