Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са перспективите на изкуствения интелект в журналистиката

| обновено на 03.05.18 в 12:51
Снимка: pixabay.com

Ще бъдат ли заменени журналистите в близкото или далечното бъдеще от роботи, особено когато работят в районите на военни действия или друга опасна среда? Този въпрос, който само преди няколко години беше част единствено от визиите на футуролозите и сценаристите на фантастични сериали, днес вече звучи актуално и е на дневен ред за обсъждане сред програмистите и медийните компании. Темата коментира в специално интервю за предаването "Хоризонт до обед" един от легендарните журналисти в Израел, който от 40 години изследва връзката и взаимодействието между технологиите и медиите. Това е проф. д-р Елевер Щрайх-Латер, декан и основател на училището по комуникация в Академичния интердисциплинарен център в Херцлия, който през дългата си журналистическа кариера е предавал от места, където е почти чудо да се проникне.

Изкуственият интелект вече навлиза смело и в журналистиката, като дори има медийни компании, чиито "служители" са само роботи:

"Робот в журналистика е всъщност компютърна програма, която е в състояние да върши каквото прави човекът-журналист – събиране на информация, обработка и писане на журналистически материал по автоматичен начин. В света има 12 фирми – в Америка, в Европа, в Русия, в Китай и в Индия, в които няма хора-журналисти, а само програми роботи. Явлението се разширява. Затова написах първата в света книга, която разглежда дали роботизацията на комуникациите ще доведе до изчезване на човека-журналист", обясни проф. Щрайх, който смята, че изкуственият интелект няма да измести хората в сферата на журналистиката:

"Оптимист съм и винаги виждам полупълната чаша. Знае се, че изкуственият интелект, поне в този момент, е ограничен, липсва му изобретателността на човека-журналист – компютърната програма може да обработва данни, да търси и да намира информация при цялата необятност на мрежата, както и да селектира получените резултати. Обградени сме от 50 милиарда датчици по света, които събират данни от всички ракурси, но само журналистът-човек може да открие секретна и завоалирана информация, която изкуственият интелект не е състояние да събере. Добрият журналист, ако е творчески скроен, може да заобиколи различни бариери и е незаменим. Айнщайн казва, че най-големите открития са направени от хора, които не мислят рационално. Изкуственият интелект мисли прекалено рационално, което е шанс за човека журналист.  

Само човек може нестандартно да преструктурира събрания от изкуствен интелект материал. Роботът-журналист няма собствена социална или политическа позиция, която да отстоява, той не се бори за демокрация или против корупцията. Ако се предпочитат роботите пред човека, може да се достигне до непредвидими резултати за обществото", посочи проф. Щрайх, и подчерта, че човекът и компютърът могат да си сътрудничат при събирането на информация.

Повече по темата може да научите от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна