Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключова задача ще е чувствителното повишаване на доходите на руснаците, каза Путин

Путин положи клетва като президент на Русия за четвърти път

Номинираният за премиер Дмитрий Медведев посочи имената на кандидатите за вицепремиери в новия си кабинет

| обновено на 07.05.18 в 19:42
4
Владимир Путин преди полагането на клетвата в Кремъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С тържествена церемония в големия дворец на Кремъл започна четвъртият президентски мандат на Владимир Путин. Той положи клетва в Андреевската зала на двореца, а председателят на конституционния съд Валерий Зоркин обяви официалното му встъпване в длъжност. 

Ключовата задача през следващите години ще бъде чувствителното повишаване на доходите на руснаците, заяви Путин преди официалната церемония. Той благодари на правителството и премиера Дмитрий Медведев за успешната работа досега и заяви, че през всички години страната се е развивала и е вървяла напред.

„Най-важното е, че през всичките тези години страната се развиваше. Не само реагираше на възникващите проблеми, а вървеше напред. Действията на правителството позволиха да се преодолее спадът, да се осигури възстановяване и ново развитие в много сектори от икономиката. Като цяло икономиката започва да нараства. Не само беше осигурена стабилност, но и се създаде нова макроикономическа реалност с ниска инфлация“, заяви Путин.

В тържественото си слово президентът Путин заяви, че Русия остава открита за диалог и се обяви за равноправно и взаимноизгодно сътрудничество с всички държави в интерес на мира и стабилността на нашата планета. Той определи страната си като силен, активен и влиятелен участник в международния живот и увери, че нейната сигурност и отбранителна способност са гарантирани. Путин добави, че и занапред ще се отделя необходимото внимание на тези въпроси, но подчерта, че сега е време за решаване на неотложните вътрешни задачи. Сред тях открои необходимостта от икономически и технологичен пробив за повишаване на конкурентоспособността на икономиката, качеството на живот, сигурността и здравето на хората. След речта си Владимир Путин излезе от двореца на Съборния площад, където прие парада на кремълския полк и се ръкува със свои привърженици, сред които имаше много млади хора. 

Руските медии разпространиха днес проучване на Общоруския център за изучаване на общественото мнение от първите дни на май. Резултатите сочат, че 82% от участниците одобряват работата на президента Путин. Този процент на одобрение се запазва от 2014 г., твърдят социолозите. Неодобрението през последните няколко години се колебая между 11 и 13%.

Владимир Путин си осигури оставане на власт до 2024 г., след като категорично спечели президентските избори на 18 март с над 76% подкрепа при 67 на сто избирателна активност. Късно снощи Путин събра на заседание в Кремъл членовете на кабинета и им благодари за свършената до момента работа, съобщи президентския говорител Дмитрий Песков.

Кабинетът подаде оставка, след което министрите ще продължат временно да изпълняват задълженията си до избирането на ново правителство.

Още днес държавният глава обяви избора си за премиер. Очаквано това е Медведев, който заема поста от 2012-а г. Държавната Дума ще разгледа утре предложението на Путин Медведев да продължи да ръководи правителството. Ако кандидатурата му бъде одобрена, в което няма никакво съмнение, новият премиер има едноседмичен срок да предложи структурата и персоналния състав на кабинета.

Той вече обяви кои политици иска да са му заместници - финансовият министър Антон Силуанов ще бъде номиниран за първи вицепремиер, а от досегашните вицепремиери Медведев не спомена шестима души, сред които и Дмитрий Рогозин, който отговаряше за отбранителния сектор. Медведев не е обявявал кои ще са кандидатите за министерските кресла.

Междувременно беше потвърдено, че германският канцлер Ангела Меркел ще пътува до руския град Сочи на 18 май за среща с президента Владимир Путин. Юрий Ушаков, правителствен съветник в Кремъл, заяви още, че Путин ще посети австрийската столица Виена на 5 юни.

Церемонията по полагане на клетва от Владимир Путин бе предшествана от протести през почивните дни по призива на опозиционния лидер Алексей Навални, завършили с множество арести. Действията на полицията бяха осъдени от Европейския съюз и Съединените щати.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени