Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност в Хималаите

| обновено на 07.05.18 в 16:09
Автор:
Боян Петров
Снимка: личен архив

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от четири дни, съобщи във Фейсбук съпругата му Радослава Ненова. Той е направил опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма (8027 метра) в Хималаите, когато времето рязко се влошило. За момента спасителна акция е невъзможна, като най-рано утре спасителен екип ще тръгне да го търси, пише още съпругата на Боян Петров Радослава Ненова в профила си в социалната мрежа.

Ето пълния пост на Радослава Ненова във Фейсбук:

„Отлагах този пост, за да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята бавно плъзна по чужди сайтове, а вече и във външно министерство. Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него...спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре. За хора обсебени от осемхилядниците базов лагер е повече от дом, а снежния склон им действа като лампа на пеперуда.....едни от най-силните приятелства съм направила в планината, като наркотик е ....“

„Последно се чухме на 28-ми. Планът беше да тръгне на следващия ден и да се върне на 3-ти. Знам, че нагоре е без сателитния телефон, защото ходи сам и носи минимален багаж. Предполагам, че затова го е оставил. Също така нагоре на следващия ден се качиха още алпинисти от експедицията, така че той явно е разчитал, че те ще имат телефон. Така или иначе те са се разминали и по никакъв начин не е станала връзка“, разказа пред „Хоризонт“ Радослава Ненова.

От сателитния телефон на Боян Петров вчера сутринта е направено обаждане до негов колега алпинист, написа в профила си във Фейсбук Борислав Сандов от „Зелените“. Първоначално той посочи, че обаждането е от българина, но по-късно уточни, че според нова информация телефонът на Боян е в шерпите му и явно някой от тях е направил обаждането.

От Министерството на външните работи потвърдиха информацията, че  посолството на България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност от 3 май. Боян е участвал в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души (1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход).

Според получената информация, неговата липса е била забелязана от участниците в експедицията в района на Шиша Пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта, на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването.

Тибетската алпинистка асоциация е била информирана за случилото се на 6 май в 12.20 ч местно време от лицето за връзка от района на Шиша Пангма. Експедицията е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 г., изкачване на връх Шиша Пангма и напускане през Дзилун на 9 юни 2018 г.

Служители на Асоциацията поддържат връзка с ръководителя на експедицията, който ги е уведомил, че издирването на българския алпинист продължава.

Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят отблизо случая.

Унгарският алпинист Давид Клайн, който бил в експедицията на Боян Петров, съобщил на съпругата на българина за изчезването, твърди „Газета дело Спорт“.

„Макар че ситуацията е много обезпокояваща, не си правим крайни изводи“, написа Давид Клайн. „Имало е и други случаи (като с Меснер и Нанга Парбат), в които алпинисти се връщат в базата със значително закъснение, тъй като той е поел по друг път. Не трябва да се изключва този вариант“, добавил той.

„Газета дело спорт“ посочва, че Петров (45 г.) е диабетик и в миналото е имал сериозни трудности заради заболяването си, както при изкачването на Анапурна (8091 м), така и на К2 (8611 м), където бил спасен след намесата на други алпинисти.

На 10 април Боян Петров отпътува за Тибет, с намерение да изкачи първо Шиша Пангма. Той определи експедицията като най-амбициозната си досега. В плановете му за тази година са три върха над 8000 метра, включително Еверест, както и два седемхилядника в Киргизия. До момента Петров има изкачени 10 от общо 14-те най-високи върхове на планетата, без изкуствен кислород и без помощта на шерпи.

За последен път връх Шиша Пангма е атакуван от българи през пролетта на 1999 година, когато Дойчин Василев и Карина Сълова успяват да изкачат централния връх на височина 8013 метра.

В периода от 2009 до 2017 г. Петров изкачи без кислородна маска 10 осемхилядника - Гашербрум-1 (8068), Канчендзьонга (8586), Броуд пик (8047), К2 (8611), Манаслу (8163), Анапурна (8091), Макалу (8463), Нанга Парбат (8126) и Гашербрум-2 (8035) и Дхаулагири (8167).




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени