Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ректорът на Минно-геоложкия университет проф. Любен Тотев:

Раздаването на джипове и таблети е лоша реклама за висшето ни образование

Снимка: softuni.bg

Ние няма лошо образование, българското образование се стреми да подготвя качествени специалисти, заяви пред "Хоризонт" ректорът на Минно-геоложкия университет проф. Любен Тотев, който е и председател на Съвета на ректорите.

Любен Тотев коментира намаляването на брой на кандидатстващите за висше образование и комерсиалните практики за привличане на студенти. Някои начини за набиране на кандидат-студенти са лоша реклама на висшето ни образование, каза Любен Тотев:

"Лоша реклама за висшето образование, бих казал, и то много лоша - в последните две години с раздаването на такива привлекателни неща като джипове, таблети, екскурзии за двама. Ние не го приемаме и това се прави от един, два университета или три. Не може да има реклама на университет: "Ако все още не сте се записали, обадете се по телефона!". Няма да коментирам кой е университетът, всички го знаем". 

Много от университетите обявяват повече места за прием от броя на завършващите средно образование, отделно от това на много места обучаваме по една и съща специалност, изтъкна Тотев, който смята, че това трябва да се оптимизира. 

Нашият университет може би е първият, който демонстрира какво значи добра връзка между бизнес и образование, изтъкна още проф. Тотев, визирайки добивната индустрия.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна