Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Лазаров показва изложба в пловдивската галерия "Аспект"

За осми път Цветан Лазаров гостува с изложба в пловдивската галерия "Аспект". Експозицията от картини и скулптури е под надслов "Структуриране на пустотата".

Авторът ще се представи с живописни платна и скулптури. Откриването е на 9 май 2018 г. в 18 часа.

„Структуриране на пустотата“ – още със заглавието на поредната си, осма изложба в „Аспект“ Цветан Лазаров подготвя публиката, че това, което ще види, не е просто сбор от творби. Това е покана за навлизане в дълго премислян, променян, допълван и усъвършенстван проект, какъвто е всяка една негова изложба. Картините, както обикновено, са населени с нежни женски образи, изящни натюрморти и ефирни пейзажи. Но голямата изненада за почитателите на Лазаров са скулптурите от камък, които са гръбнакът на експозицията. От този твърд и вечен материал авторът е изваял творби в бяло и черно, които като че ли са овеществен израз на безкрайността и съвършенството на вселената. А философските послания във формите на скулптурите се допълват от поетичните теми и образи, заключени в живописните платна.

От предишни изложби творецът е познат главно с малките си, изключително изящни бронзови пластики, всички от тях интерпретиращи темата за ефирната, изначална, вечна красота на женската фигура, за нейната крехка уязвимост, но и за нейната магнетична, изкусителна природа. В настоящата изложба художникът отива в друга крайност. Ако малките статуетки привличат със своята конкретика и материализиран блян за красота, то каменните скулптури респектират със своята абстрактна форма, предизвикваща не само сетивата, но и ума при възприемането на творбата. 

В картините пък ценителите ще открият един познат Цветан Лазаров. Творбите преливат от чистота, нежност и въздушна лекота. Почти безтегловни, почти прозрачни, почти нематериални са образите. Цялата колекция картини има звученето на един недостижим блян, далечен, може би сънуван, като ехо от един друг, по-добър и по-съвършен свят.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна