Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аналитичният институт за ядрена енергетика в Лондон препоръчва изграждане на ядрени мощности на Балканите

АЕЦ "Белене", архив
Снимка: архив

До 10 години, страните от Югоизточна Европа, сред които и България, ще се наложи да внасят ток на много по-високи цени, ако не предприемат действия и не построят нови централи. Това е изводът, който прави доклад на Аналитичния институт по въпросите на ядрената енергетика, базиран в Лондон. Разработката препоръчва в региона да бъдат построени ядрени мощности като изграждането им не трябва да бъде отлагано.

Заради по-високите екологични изисквания, въглищните централи постепенно ще бъдат затваряни, а потреблението на ток ще расте. Това каза авторът на доклада Тим Йел:

"Имаме огромно увеличение на потреблението на електроенергия и в следващите 20 години очакваме увеличение от 61%. В региона очакваме с постепенното затваряне на мощностите, използващи въглища за производство на електроенергия, да стигне до 11 гигавата. Докладът доказва, че до 2040 година, от 56 тераватчаса, ще се спадне на половината".

Основните изводи от доклада обобщи водещият на кръглата маса, експертът по енергийна политика Славчо Нейков:

"Има ясна тенденция към производствен дефицит, което ще доведе до увеличаване на цените в Югоизточна Европа от една страна. От тази гледна точка има нужда да се прецени необходимостта от нови базови мощности, които да съответстват на световните и европейски изисквания, свързани с опазването на климата и въглеродната икономика".

Председателят на "Булатом" Богомил Манчев коментира:

"Абсолютно правилно е мястото на ВЕИ-тата да ги има, но за съжаление т.нар. складове за енергия не работят в полза на цената на клиента. Те могат да работят в полза на регулиране на системата, но това трябва да се плати и е хубаво да не се получи грешката, която предишните 15 години обясняваха на нашите граждани в България, че ще получим панацеята на проблема с енергетиката с ВЕИ-тата, но не им обяснихме какво трябва да плащат и в момента ние всички я плащаме. Всяка година дефицитът, който се ражда в Националната електрическа компания е от двете американски централи и 50% от ВЕИ-тата  и така ще бъде още 14 години, защото това е периодът, който по закон е до 2032 година. /…/ Всичко се плаща от крайният клиент. Включително и политическия инат. Много е важно това да бъде обяснявано всеки път. /…/ Не можем да минем без ядрена енергетика, не можем да минем и без ВЕИ-та, ще затворим термичните централи, колкото и да смятаме, че това няма да се случи". 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна