Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полина Карастоянова: На прага сме на един добър летен туристически сезон

Полина Карастоянова
Снимка: БГНЕС

Анализите показват, че сме на прага на един добър летен туристически сезон. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм: 

"Както знаете, има глобални фактори, които преди всичко предопределят интереса към една туристическа дестинация, свързани със сигурността, с климатичните условия, с общата позиция. Тези фактори са налице и в този смисъл България е една спокойна дестинация. Има добри условия от гледна точка на време и природни забележителности. Има известен засилен фокус към България поради специфичната роля, която имаме в момента с домакинството на европредседателството".

За да се развива устойчиво туризмът, не могат да бъдат достатъчни само усилията и инвестициите от страна на частния сектор. Ролята на държавата е водеща, добави Карастоянова:

"Има две основни линии на комуникация, през които се случва големият международен туризъм. Едната е свързана с националната реклама на международните туристически пазари. В това отношение и Турция, и Гърция, двете основни съседни и конкурентни на нас дестинации, провеждат много професионална и изключително добре финансово осигурена национална реклама на всички ключови пазари. Втората линия е подкрепа на държавата под различни форми, с различен инструментариум за осигуряване на много наситена чартърна програма и авиокомпании, които осигуряват полети до България, защото основният туристически поток се случва по въздух".

Цялото интервю с Полина Карастоянова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени