Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Случаят Кюри“ и личната кауза на Андрей Хадживасилев

БНР Новини
Андрей Хадживасилев (на снимката в средата).
Снимка: thecuriecase.com/bg

Тони е на 8 години. Обича науката и мечтае един ден да стане велик учен. Рая също е на 8. Обича балета и далеч не е ученолюбива. Тони е твърдо решен да се яви на Националния фестивал на науката със своята мишка, която неслучайно е кръстил на откривателката на радиацията – Мария Кюри. Рая пък е твърдо решена да помогне на училищния побойник да изкара контролното по математика. И така от съседи, въвлечени в отвличането на малката мишка, и последвалите предизвикателства, Тони и Рая стават приятели и герои в „Случаят Кюри“ – новият български детски игрален филм на режисьора Андрей Хадживасилев. Филмът беше представен в рамките на Софийския фестивал на науката, а на 18 май тръгва по кината.

Андрей Хадживасилев е създател на първия български 3D документален филм. Завършил „Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография“ с приз „Най-голям принос в училищните начинания“ и международна награда по фотография от Европейския съюз. Следва „Филмова и телевизионна режисура“ и „Операторско майсторство“, след което специализира режисура и продуцентство в Световноизвестната киноакадемия FAMU в Прага, където са учили Милош Форман и Емир Костурица.

Срещнах се с Андрей във филмовото му студио, където кротко си почиваше мишката Мария Кюри. Бързо ми стана ясно каква е целта на новия му филмов проект – да забавлява, но и да възпитава. Той е приел връщането на българските детски филми като лична кауза. Неслучайно смята „Случаят Кюри“ да бъде началото на една поредица от забавни детски случаи. Причината е, че още като зрител Андрей е харесвал детските филми и винаги е искал да режисира такъв.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна